Política

De Gispert creu que el debat de la consulta podria arribar al Congrés dels Diputats al setembre

Confia que el Parlament aprovarà la llei de consultes “en els pròxims mesos”

Destaca que el 2014 serà un any “intens” a nivell a tots els nivells en el que també podrien veure la llum la llei electoral i la de transparència

La presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, ha pronosticat aquest dimarts que el debat sobre la consulta d'autodeterminació a Catalunya podria arribar al Congrés dels diputats al setembre.

En una entrevista a el programa Els Matins de TV3, De Gispert ha recordat que el proper 16 de gener el Parlament demanarà al Congrés dels Diputats “la transferència de referèndum de manera temporal”. En aquest sentit, ha remarcat que l'objectiu és convocar una consulta concreta i “amb la possibilitat de negociar els termes amb l'Estat”. “Estem oberts”, ha destacat.

La presidenta del Parlament ha explicat que el Congrés haurà d'admetre la petició a tràmit i que aquesta s'haurà de discutir en comissió. Per això, i basant-se en “experiències anteriors”, ha pronosticat que la petició a Madrid podria abordar-se “com a molt d'hora, al setembre”.

Segons ha defensat, la consulta que demanen els catalans “és legal” i “només falta la voluntat política” perquè es pugui celebrar.

En paral·lel, el Parlament aprovarà aquest any la llei de consultes en els “pròxims mesos”, que segons ha destacat De Gispert és “la llei que pot donar lloc a la consulta”. Amb tot, ha admès que es molt possible que aquesta iniciativa es topi amb un recurs d'inconstitucionalitat. “Si una declaració política ha estat recorreguda al TC, també es podrà recórrer una llei”, ha comentat.

Sobre el possible boicot del PP a un eventual cens de l'Idescat basat en el padró dels ajuntaments, ha defensat que segons la Llei catalana d'Estadística, el govern pot demanar als ens locals les dades que té sobre l'empadronament, pel que no tindria sentit que un consistori es negués a lliurar aquesta informació perquè s'oposi a la creació d'un cens per a la consulta sobiranista.

La presidenta de la cambra catalana ha definit aquest 2014 com “un període intens a nivell social polític i econòmic”. En aquest marc, ha destacat que aquest any podrien veure la llum la llei electoral i la de transparència. Pel que fa a la primera, s'ha mostrat confiada que sigui “la definitiva” i ha revelat que “estem bastant a la recta final”.

En relació a la llei de transparència, ha avançat que

D'altra banda, De Gispert ha assegurat que no la “incomoda” que CDC hagi començat a fer campanya pel “sí-sí” perquè és una decisió legítima de partit i ha recordat que la seva formació, UDC, debatrà la seva posició sobre el dret a decidir al Congrés que celebrarà properament.

La presidenta de la cambra catalana ha afegit que, en qualsevol cas, “l'important és poder votar, més que el contingut de la pregunta i la votació”. A més, ha volgut recordar que a l'últim congrés del partit, el 2012, ja es va parlar del concepte d'estat propi en la ponència.

De Gispert ha admès que no sap si ERC entrarà al govern i ha apuntat que és la formació republicana la que ha de prendre aquesta decisió. En aquest context, ha assegurat que les relacion entre el govern i ERC han estat “molt bones” en aquest primer any del pacte i ha apuntat que potser a totes dues parts “ja els està bé continuar així”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia