Política

Artur Mas: “Estem entrant en un canvi de rasant en positiu”

El president de la Generalitat destaca en el seu balanç del 2013 la reducció de l'atur, les polítiques socials, la transparència i l'acord sobre la data i la pregunta de la consulta

Garanteix que la consulta se celebrarà el 9 de novembre i d'acord amb un marc legal

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha considerat aquest dimarts que Catalunya es troba en un “canvi de rasant” en positiu. En aquest sentit, ha destacat el fet que per primera vegada en sis anys s'ha reduït l'atur, s'ha presentat un pressupost amb més recursos per a polítiques socials, s'han aprovat mesures per fer més transparent i s'ha arribat a un acord sobre la data i la pregunta de la consulta d'autodeterminació.

En la seva compareixença aquest dimarts en una renovada sala de premsa del Palau de la Generalitat per fer balanç del primer any de legislatura i presentar els principals eixos de treball per al 2014, Mas ha augurat que a l'any que ara comença el país experimentarà un millor funcionament de l'economia, menys atur i més possibilitats de crear ocupació.

“Estem entrant en un canvi de rasant al nostre país en positiu. No vol dir que tot seran flors i violes, però al darrera deixem molta boira i és possible que comencem a veure algunes clarianes”, ha il·lustrat.

En el seu balanç de l'any, el president ha posat la reducció de l'atur per primera vegada en sis anys com “un dels canvis de rasant més importants”. També ha subratllat que el govern ha continuat sanejant les finances públiques i al final de l'any “hem presentat pressupostos amb més diners per a polítiques socials”. En aquest context, ha avançat que el govern pretén que el “2014 sigui l'any en què ja no hi hagi noves retallades”. El tercer àmbit que ha volgut destacar és el de les mesures aprovades “per convertir la Generalitat en l'administració més transparent de l'Estat”. Finalment ha posat en relleu l'eix nacional amb l'acord sobre la data i la pregunta de la consulta.

“En la relació entre Catalunya i Espanya, també aspirem a un canvi de rasant”, ha comentat.

De fet, Mas ha posat la celebració d'una consulta com un dels principals projectes del govern per aquest any i ha garantit que convocarà la consulta pel 9 de novembre al marge de la reacció de l'Estat.

“Jo com a president convocaré la consulta perquè el poble de Catalunya es pugui expressar a les urnes el 9 de novembre, i a partir d'aquí veurem quina és la reacció de l'Estat”, ha dit. “No sé què faran ells, però sé què farem nosaltres. Tenim data, tenim pregunta i exercirem aquesta acord que tenim i el materialitzarem. Jo convocaré la consulta pel dia 9 de novembre i d'acord amb un marc legal”, ha reblat.

Preguntat per aquesta qüestió, ha reconegut que els relacions amb Madrid “no són fàcils, són tenses, però per part nostra hi ha voluntat de dialogar i d'arribar a acords”. “La nostra mà està estesa, però per donar-se la mà en fan falta dos”, ha dit. Això sí, ha deixat clar que posar-se d'acord no pot voler dir “anar en contra del 70% de la població catalana” que vol votar.

“Tots els escenaris estan oberts, tret d'un que és fix, jo, com a president, convocaré la consulta perquè el poble de Catalunya voti el 9 de novembre”. ha insistit. El president ha explicat que el poble de Catalunya acabarà votant d'alguna manera, en referència a unes eleccions plebiscitàries, i ha indicat que ell preferiria que ho pogués fer en una consulta. “Posarem tota la carn a la graella perquè s'acabi votant el 9 de novembre”, ha insistit.

Pel que fa a la carta que va enviar el passat 20 de desembre als líders de la UE, ha explicat que “l'aspiració” del seu govern és proporcionar informació “puntual” a les cancelleries europees “de com evoluciona aquest procés polític de primera mà”. “Quan s'ha arribat a un gran, acord ho he explicat”, ha apuntat.

En aquest sentit, ha admès que a l'exterior hi havia “el dubte de si els catalans arribaríem a posar-nos d'acord” sobre la data i la pregunta. “I ja ho tenim”, ha afegit.

Mas ha explicat altres projectes que el govern prioritzarà aquest any com la “creació neta d'ocupació”, l'“ofensiva afavor de l'èxit escolar”, la transparència a l'administració de la Generalitat amb l'impuls de la llei de transparència i les polítiques socials i de benestar.

Govern més ampli

Sobre la possible incorporació d'ERC al govern, el president ha ajornat aquesta qüestió i ha dit que l'executiu se sent “fort i estable”. “No tinc una posició decidida sobre l'entrada d'ERC, però m'ho agafaré sense pressa perquè la posició del govern és estable”. Amb tot, no ha descartat que la legislatura “acabi amb un govern més ampli”.

De totes maneres, ha llençat un missatge de tranquil·litat i ha assegurat actual executiu treballa en un marc d'“estabilitat política”. “Hi ha moltes especulacions sobre si el govern està dèbil o es pot sentir més sol, però la prova és ben evident és que d'aquí a molt poques setmanes s'aprovaran els pressupostos”, ha argumentat. De fet, ha lamentat que si no s'han aprovat abans és pel recurs del PP als comptes. En aquest sentit, ha qualificat de “bastant irresponsable” i “impròpia d'un partit que ha d'afrontar la complexitat del govern” l'actitud dels populars.

“El que trenca la convivència és no deixar votar”

Mas també ha criticat les paraules d'alguns dirigents populars, com el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, sobre la suposada divisió que el procés sobiranista estaria causant a la societat catalana. “Em van sorprendre molt declaracions del ministre: exercir el vot ha de dividir la societat?”, s'ha preguntat. Al seu parer, els problemes que hi pugui haver en aquest sentit provenen del fet que, segons ell, “el PP i govern espanyol està dramatitzant aquesta qüestió”. “Si al segle XXI una votació divideix una família, és perquè aquesta família ja deu estar trencada per altres qüestions”, ha etzibat.

“El que pot posar en perill la convivència és no deixar votar, i això és el que fan ells”, ha sentenciat.

Mas ha reiterat que “el problema no són les lleis, és si el govern espanyol té voluntat política perquè Catalunya pugui votar”. “Ningú a fora se li acut negar a Catalunya aquest dret a votar, el que ens demanen és que ho fem d'acord amb el govern espanyol”, ha explicat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia