Política

Barroso respon a Mas que la consulta és un “afer intern” de l'Estat

El president de la Comissió Europea ha enviat aquest dimecres al matí una carta al president de la Generalitat en què li assegura que Brussel·les no té competències per pronunciar-se sobre el procés

Assegura que una Catalunya independent quedaria fora de la UE

El president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durão Barroso, ha respost aquest dimecres per carta al president de la Generalitat, Artur Mas, que no té competències per pronunciar-se sobre la consulta sobiranista que es vol organitzar el 9 de novembre, que ho considera un afer intern de l'Estat espanyol, i li ha reiterat que Catalunya quedaria automàticament fora de la UE si s'independitza, segons ha explicat el portaveu de la Comissió, Olivier Bailly.

Barroso respon així a la carta que el president de la Generalitat li va enviar a ell i als caps d'Estat i de govern dels 28 països de la UE, sol·licitant suport per a la consulta. “El president (Barroso) li ha reiterat que no és el paper de la CE donar opinions sobre els esdeveniments polítics que estan succeint. L'organització d'un referèndum és un assumpte que pertany al debat nacional espanyol”, ha explicat Bailly en roda de premsa.

La carta de resposta consta d'unes sis línies i està redactada en anglès. Va ser firmada aquest dimarts a última hora pel president de la CE i enviada durant aquest dimecres al matí a la Generalitat.

A la carta, Barroso agraeix en primer lloc a Mas la seva missiva sobre la situació de Catalunya i li explica que “no és el paper de la Comissió, en els Tractats, donar una opinió sobre els esdeveniments polítics i l'organització d'un referèndum”, segons ha explica Bailly. “Això correspon al debat nacional i a la situació jurídica dels estats membres”, afegeix.

“Pel que fa a les conseqüències que aquesta situació i aquest futur esdeveniment podria tenir sobre el dret europeu, el president es remet a les declaracions que ja ha fet”, ha afirmat Bailly, tot i que ha evitat repetir-les una altra vegada.

“No entrarem en el debat de la legalitat o no del referèndum perquè les regles que la dirimeixen són les espanyols. No hi ha res en els tractats europeus que ens qualifiqui per expressar una anàlisi o opinió al respecte”, ha afegit. Bailly ha demanat que de la mateixa manera que la CE “respecte el debat” que hi ha a Catalunya, “els demés respectin que el nostre paper no és fer comentaris sobre aquest afer”.

En la seva última declaració sobre Catalunya -que data del passat 20 de novembre i és una resposta escrita precisament a l'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa- Barroso va tornar a dir que Catalunya quedaria fora de la UE si s'independitza.

“La UE es basa en els Tractats, aplicables únicament als estats membres que els han aprovat i ratificat. Si una part del territori d'un Estat membre deixés de ser part d'aquest Estat per convertir-se en un nou Estat independent, els Tractats ja no serien aplicables en l'esmentat territori”, va explicar Barroso.

“En altres paraules, un nou Estat independent, pel fet d'arribar a la independència, passaria a convertir-se en un tercer país respecte a la UE i els Tractats deixarien de ser aplicables en el seu territori”, va destacar en la resposta a l'eurodiputat de CiU el president de l'executiu comunitari.

Si una Catalunya independent desitgés formar part de la UE, va aclarir Barroso, haurà de demanar l'adhesió, que ha de ser acceptada “unànimement” pels vint-i-vuit estats membre i sotmesa “a la ratificació de tots els Estats membres i de l'Estat candidat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia