Política

El Parlament celebrarà el ple monogràfic sobre la consulta el dijous 16 de gener

La Mesa i la Junta de Portaveus aproven amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP la sol·licitud per celebrar un ple extraordinari

El PP reclama a Mas que sigui ell qui defensi la consulta al Congrés

La Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament han aprovat aquest dimecres la celebració d'un ple monogràfic el pròxim 16 de gener que tindrà com a únic punt de l'ordre del dia el debat i votació de la proposta de petició al Congrés dels Diputats de la transferència de competències per celebrar referèndums, a través de l'article 150.2 de ls Constitució.

El ple extraordinari se celebrarà a petició de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP, els partits firmants de la proposició de llei, que han fet valer la seva majoria a la cambra catalana per aprovar la iniciativa. La sessió arrencarà a les onze del matí i es preveu que duri aproximadament dues hores.

PP, Ciutadans (Cs) i PSC han lamentat avui la “facilitat” amb què CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP s'han posat d'acord per celebrar un ple monogràfic sobre la consulta i, en canvi, no siguin capaços de pactar sessions relacionades amb la crisi econòmica.

La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Montserrat Capdevila, ha criticat les formes amb què es portarà la consulta al Congrés, sense haver negociat abans i sabent d'entrada que serà rebutjada. Capdevila ha defensat que la via adequada es la reforma constitucional en sentit federal que proposen els socialistes.

En declaracions als passadissos del Parlament, el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, ha demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, que sigui “valent” i defensi ell mateix davant la cambra catalana la proposta el pròxim 16 de gener i que després faci el mateix al Congrés dels Diputats. També ha reclamat als partits impulsors de la proposta que siguin acceptin la negativa de la Cambra Baixa espanyola a autoritzar la consulta quan aquesta es produeixi.

De la seva banda, la diputada Cs, Carina Mejías, ha criticat l'“habilitat sorprenent” de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP per arribar a consensos en “allò que divideix els catalans” i per impulsar una “consulta il·legal”, però no acceptin el ple monogràfic que proposa el seu grup sobre reactivació econòmica.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha replicat que “qualsevol representant del Parlament dels partits favorables al dret a decidir” estarà “legitimat” per defensar la proposta de transferència de competències davant el Congrés, sense voler entrar en el debat de qui hauria d'assumir aquest paper. A més, ha avisat que els republicans esgotaran “totes les vies” perquè els catalans votin sobre la independència el 2014.

Inicialment, la votació de la proposta de portar la consulta al Congrés estava prevista per al primer ple de desembre del Parlament, però es va ajornar a l'espera d'un acord global sobre la consulta, amb contingut i data inclosos, que va arribar el passat 12 de desembre per part del govern, CDC, UDC, ERC, ICV, EUiA i CUP.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia