Política

El PSC, a la cruïlla

L'executiva decideix avui la posició sobre la via del 150.2, amb risc de rebel·lió de la meitat dels diputats Avancem forçarà Collboni, Parlon i Mayoral a manifestar-se

L'executiva del PSC, que reuneix tant oficialistes com crítics, fixarà avui la posició dels seus diputats en el debat sobre com es pot demanar a l'Estat el dret a decidir. Pere Navarro i els seus afins ja han anunciat que votaran en contra de demanar la consulta a través de la via de l'article 150.2 de la Constitució com proposen CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Els crítics també han fet públic que demanaran l'abstenció en la votació de dijous al Parlament. La qüestió, però, va més enllà. Crítics i oficialistes ja assumeixen que, si un grup nombrós de diputats torna a trencar la disciplina de vot, el risc de trencadissa serà real. La direcció ja ha insinuat un dur càstig per als díscols: des d'una sanció econòmica i un expedient disciplinari fins a l'expulsió del grup parlamentari.

El nou PSC arriba al seu moment decisiu. Després de mesos de debat intern arran de la Declaració de Sobirania. Després del pacte de Navarro amb el PSOE de Rubalcaba. Després que un consell nacional del PSC fixés que els seus diputats votarien en contra de qualsevol proposta sobre el dret a decidir que no estigués prèviament pactada per Artur Mas i Mariano Rajoy. Després de la implantació de dos corrents crítics com Avancem i Agrupament Socialista. Aquesta setmana, finalment, arriba per als diputats socialistes catalans l'hora de decidir. El debat monogràfic sobre la consulta d'aquest dijous al Parlament podria provocar una trencadissa decisiva en el PSC.

El corrent crític Avancem aprofitarà la reunió de l'executiva d'avui per forçar una presa de posició dels diputats més dubtosos a l'entorn de la qüestió de la via del 150.2. En el torn de preguntes, Joan Ignasi Elena té previst demanar que es manifestin de manera específica a Jaume Collboni, portaveu del partit i un dels candidats a les primàries del PSC de Barcelona; Josep Mayoral, alcalde de Granollers i secretari de Política Municipal; Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, i Esperança Esteve, amb escó al Congrés, tot i que no és diputada al Parlament.

La diputada Rocío Martínez-Sampere fa una setmana que parla, de manera discreta però intensa, amb diputats i dirigents del PSC per convèncer-los que defensin l'aposta per l'abstenció o per la llibertat de vot en l'executiva d'avui. Precisament, Sampere i Navarro es reuniran cara a cara en les pròximes hores.

Els altres diputats dubtosos amb la via del 150.2 són, segons fonts d'Avancem, Xavier Sabaté, Juli Fernàndez i Alícia Romero. “Han de prendre posició d'una vegada. Si hi estan en contra, estaria bé aclarir-ho. Però si hi estan a favor, podem tenir més força per canviar la decisió de votar-hi en contra presa per Navarro”, indiquen fonts dels sectors crítics. Els diputats que ja van desobeir la direcció en la votació de la Declaració de Sobirania, Àngel Ros i Marina Geli (Agrupament Socialista), i Joan Ignasi Elena i Núria Ventura (Avancem), ja han deixat clar que demanaran l'abstenció “com a posició unitària” dels diputats.

Ros-Navarro, demà

L'executiva d'avui serà decisiva. Formalment, però, el sentit del vot es fixarà en la reunió del grup parlamentari de demà. Abans d'aquesta trobada, Àngel Ros té previst reunir-se amb Navarro per prendre una decisió definitiva. La decisió que prengui l'alcalde de Lleida aquests dies estarà sotmesa a pressions internes i externes.

Avancem i Agrupament volen forçar in extremis un gir de Navarro a favor del 150.2, però són conscients de la dificultat. Pensen més en les futures primàries per escollir el candidat a la Generalitat. Just ahir, Elena, en un article a El Periódico, va obrir el debat de les primàries insinuant que s'hi podria presentar: “Estic disposat a assumir els compromisos que es requereixin.”

16.01.14
Votació
de la via del 150.2 al Parlament en un debat monogràfic sobre la consulta impulsat per CiU, ERC, ICV i la CUP.
23.01.13
Aprovació
de la Declaració de Sobirania al Parlament; cinc diputats socialistes van trencar la disciplina de vot.

Carta en anglès al govern francès

Navarro, que ja havia criticat les cartes a dirigents polítics europeus enviades per Artur Mas, va qualificar de “nyap” la carta enviada al president de França, François Hollande, perquè, segons va publicar ahir El País, estava escrita en anglès, va ser enviada per fax i dues línies de la qual van quedar il·legibles. “Hollande està una mica enfadat amb Mas perquè li ha enviat una carta en anglès i per fax”, va ironitzar Navarro referint-se a l'idioma i el mètode d'enviament de la missiva. “A més de no saber on va, aquest govern és una mica potiner”, va afegir. Segons Navarro, Mas no hauria tingut en compte les normes de la diplomàcia internacional i “tampoc té present el marc de relacions entre països que cal respectar”. El País explica que ha accedit a la carta gràcies a “fonts diplomàtiques”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia