Política

“No hi haurà independència”

Rajoy afirma davant Obama que el procés sobiranista frena la recuperació econòmica

El líder nord-americà li recorda que l'atur i el creixement són els grans reptes

Rajoy veta de la roda de premsa TV3 i les ràdios catalanes

Tot i voler-ho evitar, Mariano Rajoy es va veure obligat ahir a referir-se al procés sobiranista català al cor mateix de la política mundial: la Casa Blanca. El president del govern espanyol va assegurar davant Barack Obama que la independència de Catalunya “no es produirà”. Segons va insistir el líder del PP, la independència “és dolenta, sobretot per al més petit” i va tornar a demanar a tots els partits catalans que donen suport al procés sobiranista que actuïn “amb sentit comú” i que garanteixin els serveis públics.

Els intents secessionistes, va afegir el líder del PP, “no ajuden a la recuperació” econòmica perquè generen “incertesa i divisió”. Amb tot, va intentar treure importància a la qüestió mostrant-se convençut que “tot això se superarà”.

Rajoy va aprofitar la seva reunió d'una hora i un quart amb Obama per recordar-li els sacrificis dels espanyols per sortir de la crisi, però va haver d'admetre que encara “queda molt per fer” i va reclamar als EUA que incrementin les seves inversions a l'Estat espanyol. El dirigent popular va defensar les polítiques i reformes del seu executiu i va recordar que l'Estat té una situació econòmica millor que la de fa un any, perquè avui “no es parla de rescats”, la prima de risc està “més tranquil·la” i es comença a veure un panorama “més clar” per lluitar contra la desocupació. Segons Rajoy, tot plegat demostra que les reformes “han donat fruit”, i les perspectives econòmiques permeten augurar que “l'any vinent” l'Estat “tornarà a tenir creixement econòmic i a crear ocupació”.

Sobre l'escàndol de les escoltes de l'NSA –les intercepcions massives de comunicacions realitzades per l'agència nord-americana d'espionatge electrònic, desvelades per Edward Snowden i que han generat polèmica amb els aliats europeus–, Rajoy va acceptar les “explicacions satisfactòries” que els ha donat Washington.

Obama, per la seva banda, va lloar el “lideratge” del cap del govern espanyol, gràcies al qual l'Estat ha “reduït el seu dèficit” i ha estabilitzat la situació econòmica. El president dels EUA, que no va fer cap comentari sobre el cas català, va elogiar la capacitat dels espanyols per superar la difícil situació de l'economia i tornar a generar confiança; va advertir, però, que el creixement i l'ocupació continuen sent els grans desafiaments per a aquest 2014.

El moment més distès entre tots dos dirigents va arribar quan Obama va demanar consell a Rajoy per guanyar el pròxim mundial de futbol del Brasil, un prec que l'espanyol es va comprometre a atendre sempre que els nord-americans “quedin segons”. Després de la trobada al despatx oval, Obama i Rajoy van fer una breu declaració a la premsa i van admetre un parell de preguntes. L'acte va arribar precedit de la polèmica, ja que Rajoy va vetar la presència de la televisió i les ràdios catalanes a la roda de premsa de la Casa Blanca, segons va informar el digital El Singular. Així, ni TV3, ni Catalunya Ràdio ni RAC1 van formar part del grup de deu mitjans escollits per l'executiu espanyol, i no van poder accedir al recinte. La Vanguardia va ser l'únic mitjà català acceptat en la llista, de la qual també van ser exclosos la Cadena SER –la ràdio espanyola més escoltada i que forma part del grup Prisa– les cadenes de televisió Telecinco i La Sexta i el diari El Mundo. La d'ahir és la primera visita de Rajoy a la Casa Blanca, dos anys després d'haver accedit al càrrec. Tot i la tardança a produir-se aquesta trobada, La Moncloa insisteix que no es va poder celebrar abans a causa de les eleccions presidencials dels EUA del 2012, en les quals Obama va ser reelegit, i del canvi d'ambaixador nord-americà a Madrid.

LES FRASES

Els intents secessionistes generen incertesa i divisió
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
El gran lideratge de Rajoy ha estabilitzat l'economia espanyola
Barack Obama
PRESIDENT DELS EUA

La infanta declararà el 8 de febrer

El jutge instructor del cas Nóos, José Castro, ha avançat al 8 de febrer la declaració de la infanta Cristina com a imputada pels presumptes delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals. Castro, que ha citat la infanta a les 10.00 hores als jutjats de Palma, responia així a l'escrit difós dissabte per la defensa en què la duquessa de Palma renunciava a recórrer contra la imputació i plantejava el seu desig de declarar de manera voluntària. Amb tot, el magistrat precisa que la compareixença de la infanta Cristina no és voluntària, ja que ell mateix la va ordenar dimarts passat. En aquella interlocutòria, la va citar per prendre-li declaració com a imputada el 8 de març. Finalment, però, ha avançat la data, ja que ha detectat una “pretensió de la part afectada d'escurçar el temps”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia