Política

La divisió creix

Prop de la meitat dels parlamentaris del PSC discrepen del no que la direcció vol imposar en la votació de demà al Parlament

Els crítics tornen a reunir-se avui i Navarro sol·licita al Congrés una reunió de la bilateral

Entre els diputats creix l'opinió que l'abstenció és preferible al no


Pere Navarro intenta marcar diferències i avui viatja a Madrid


Les esquerdes al si del PSC no solament continuen obertes, sinó que ahir es van eixamplar. La reunió del grup parlamentari socialista va evidenciar que les discrepàncies respecte al no que reclama la direcció del partit en la votació de demà al Parlament podrien afectar gairebé la meitat del grup.

Dels vint diputats que té el PSC, nou van expressar ahir els seus recels a una posició que els deixaria al costat de la bancada del PP i C's. Per això, ahir es va insistir a reclamar que se'ls doni llibertat de vot o que la direcció aposti per l'abstenció a l'hora d'aixecar la mà a l'hemicicle, dues alternatives que ja van sorgir en la reunió de l'executiva celebrada dilluns. En el sector format pels cinc parlamentaris més crítics: Àngel Ros, Marina Geli, Joan Ignasi Elena, Núria Ventura i
Rocío Martínez-Sampere, s'han acostat altres diputats: Xavier Sabater, Jaume Collboni, Juli Fernández o Núria Parlon, més pròxims a la direcció, que per evitar la ruptura també reclamen l'abstenció o la llibertat de vot. Però això no ha fet variar els plans del primer secretari i president del grup, Pere Navarro, que ahir va insistir que s'havia de complir la resolució aprovada per un 83% dels vots del consell nacional, el màxim òrgan polític entre congressos. A l'altra banda hi ha el diputat Xavier Sabaté: “És millor desvincular-se que trair la consciència”, assegurava qui va ser president del grup socialista en l'anterior legislatura.

A la divisió que ha provocat l'exercici del dret a decidir entre les files socialistes, també s'hi va referir el secretari d'acció política, Antonio Balmón, en un dinar prenadalenc amb la premsa. “No preveiem que ningú voti diferent al que va acordar el consell nacional, dilluns vam fer una crida a la responsabilitat de tothom i sobretot al respecte per la pluralitat però també per la unitat”. Balmón també va defugir dels que malden per no aparèixer al costat del PP i C's. “El nostre «no» és la tercera via i el federalisme”, va insistir.

Dins el grup parlamentari, però, no tots ho veuen de la mateixa manera. Els crítics assenyalen la importància de defensar el programa electoral del PSC, en què el partit es comprometia amb el dret a decidir.

En aquest sentit, consideren que la proposta que es debatrà i es votarà en el ple de demà recull clarament aquest deure. “No estem votant a favor de la independència, sinó que es tracta de fer el mateix que amb la nostra proposta de reforma federal; traslladar-la al Congrés”, indica una font del sector crític. D'altres veus parlamentàries posaven l'accent en la gravetat que, segons ells, suposa inculcar el sentit del vot als diputats. Per la direcció, però, no es tracta d'un motiu que pugui afectar la consciència de l'individu, sinó que forma part d'un projecte polític en el qual s' ha d'estar d'acord quan es forma part del partit. Ahir la direcció va tornar a evitar parlar de les mesures que aplicarien si algun diputat no acatés la disciplina de vot però l'expulsió continua sobre la taula.

Navarro no aconsegueix tancar les files socialistes a l'entorn del no, però mentrestant ahir mateix també va anunciar que avui viatjarà a Madrid per registrar, conjuntament amb la portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Soraya Rodríguez, una proposició no de llei perquè es convoqui la comissió bilateral entre Catalunya i l'Estat. L'objectiu és que aquest òrgan abordi “el conflicte territorial”. Mai abans aquesta comissió s'ha convocat a través d'aquest tràmit parlamentari, sinó que s'ha fet a petició d'una de les parts. Malgrat la demanda de la Generalitat, l'Estat s'ha negat a convocar-la. L'última trobada es va celebrar el 2011.

La via federal va fent camí i contrasta amb l'escassa viabilitat d'altres propostes
Maurici Lucena
portaveu del psc al parlament
Després de la reunió som on érem dilluns, res no ha canviat
Joan Ignasi Elena
diputat del psc
És millor desvincular-se que trair la consciència
Xavier Sabaté
diputat del psc

Alguns crítics es plantegen lliurar l'acta de diputat

Els diputats del sector crític es tornaran a reunir aquesta tarda per reflexionar i debatre al voltant de les diferents opcions que hi ha sobre la taula amb vista al ple de demà. A hores d'ara apareixen totes les cartes, inclosa la renúncia a l'acta de diputat, segons van avançar ahir fonts del sector crític. Un dels diputats que podria sospesar abandonar el Parlament seria l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ahir va mantenir un contacte amb Navarro. Altres fonts assenyalaven que la renúncia podria estar protagonitzada pel fundador del corrent Avancem, Joan Ignasi Elena, més pròxim a ICV. Amb l'ànim de compartir opinions i no decisions, també s'avaluarà el fet d'acatar la disciplina de vot i fer ús tot seguit del recurs que els va oferir la direcció: explicar un “no crític” als mitjans de comunicació. No es descarta que, a més de Ros, Elena, Geli, Ventura i Martínez-Sampere, a la reunió assisteixin altres diputats disconformes amb el no que ordena la direcció del PSC. Tot i que algunes fonts indicaven que de la trobada d'avui hauria de sortir alguna posició dels diputats díscols, d'altres no descartaven que la decisió final arribi dijous mateix moments abans que tingui lloc la votació. Els que fins ara s'han mostrat més contraris a exercir el no han estat els diputats Joan Ignasi Elena, Núria Ventura i Marina Geli.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia