Política

Duran i Lleida: “No hi ha cap punt de contacte ni esperança de diàleg amb el govern espanyol”

El líder d'Unió Democràtica de Catalunya assegura que continua defensant la tercera via i que “també ho fa el president Mas”

El dirigent democristià fa una crida a no “confondre” consulta amb independència

El líder d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Antoni Duran I Lleida, assegura que, ara mateix, “malauradament, no hi ha cap punt de contacte ni esperança de diàleg amb el govern espanyol”. Ho ha anunciat en una entrevista a Els matins de TV3, en què ha remarcat que una declaració unilateral d'independència “no es bona per ningú”. “Hi ha gent que pensa que és l'inici d'una nova etapa i ho respecto molt, però al meu entendre no aportaria res de bo. A Espanya també hi ha gent que pensa que un estat de confrontació seria bo i jo crec que no”.

En aquesta línia, Duran i Lleida ha argumentat que tot i que ja hi ha data i pregunta, “sempre s'ha acompanyat d'un oferiment de diàleg”, i ha recordat que Artur Mas ja va dir que estava disposat a canviar la pregunta si era fruit d'un pacte amb l'Estat. “El resultat d'aquest diàleg ha de ser una consulta als catalans”, ha reiterat.

Així, Duran ha assegurat que segueix defensant la tercera via i que “també ho fa el president Mas”, perquè és una via que “depèn de Madrid i sempre vehiculada a la celebració de la consulta”. No obstant, ha apuntat que o es fa la consulta el 9 de novembre del 2014 o s'haurà de recórrer a les eleccions plebiscitàries. “Les plebiscitàries serien un fracàs perquè voldria dir que tot l'anterior ha fracassat”, ha afirmat.

El líder democristià ha fet una crida a no “confondre” consulta amb independència. I és en aquest sentit que ha sentenciat: “No és l'hora de dir què votaré. És hora de dir que vull votar”. Al seu entendre, “és més probable que l'Angela Merkel entengui Catalunya quan es reclama ‘vull votar i no em deixen votar', i no quina és la direcció vot”. I dit això ha alertat: “Si algun dia volem ser una Catalunya independent, una assignatura pendent és exercir bé la diplomàcia”.

“Per mi, el procés acabaria bé si Catalunya pogués esdevenir el que la majoria dels seus ciutadans desitgessin”, ha conclòs Duran i Lleida.

Respecte el ‘no' dels socialistes catalans en la votació de demà al Parlament per demanar al govern espanyol la transferència de la competència per poder fer la consulta, ha assegurat que li “dol”. “El PSC ha estat i és un partit clau per a Catalunya, tot i que ara estigui en hores baixes. Avui no tindríem normalització lingüística i pau social si no hagués estat per actors com el PSC o CCOO. I per tot això em dol”, ha explicat Duran. A més, segons ha indicat, “els arguments que donen a mi no em serveixen. Si es vol una consulta pactada, aquest és un camí per aconseguir-la. Com menys siguem demanant el que demanem menys força tindrem”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.