Política

Picabaralla entre el govern i la CUP per l'abstenció d'avui

Homs qualifica el partit de l'esquerra independentista d'“egoista” i aquest li respon acusant-lo de mentir

L'anunci de l'abstenció de la CUP en la votació d'avui al Parlament per demanar a l'Estat que transfereixi les competències en referèndums va continuar tensant ahir la relació dins del bloc pro consulta. Si dimecres van ser ERC, ICV i CiU els que van expressar la seva sorpresa pel que entenen que és un canvi de posició dels cupaires, tot i que aquests insisteixen que ja n'estaven assabentats, ahir ho va fer el portaveu del govern, Francesc Homs, que va qualificar la posició del partit de l'esquerra independentista d'“egoista i poc solidària”, cosa que va motivar una rèplica en forma de comunicat de la CUP, que va acusar el també conseller de la Presidència de mentir.

Al matí, en declaracions a RAC1, el diputat David Fernàndez ja havia insistit que “qui digui que està sorprès fa trampes” perquè la posició era coneguda i està dictada per pura “coherència independentista”. “Si som un país sobirà i subjecte polític propi, no fa falta demanar permís per ser lliures ni demanar perdó per ser-ho”, va argumentar. L'argument és de base, de manera que la CUP es manté ferma després d'haver mantingut reunions també ahir amb CiU i ICV-EUiA i de parlar per telèfon amb gent d'ERC.

Arran de l'atac d'Homs, la formació va emetre un comunicat en què assegurava que el portaveu del govern “menteix” i en què detallava que tant a CiU com a ERC se'ls va comunicar que la CUP no donaria suport a la proposta de demanar permís a Madrid en sengles reunions bilaterals celebrades el 25 de novembre i el 9 de desembre, respectivament.

Al vespre, fonts de CiU van admetre que des de la CUP es va fer referència a la voluntat d'optar per l'abstenció en la fase inicial de les converses “i quan tot semblava indicar que no hi hauria acord”. Les mateixes fonts asseguren, però, que cap dels representants del partit va tornar a referir-se a aquesta possibilitat ni durant les negociacions ni quan l'acord va ser una realitat.

Aposta per Barcelona

La CUP va anunciar ahir que treballarà per formar una candidatura a les municipals de Barcelona conjuntament amb entitats socials i veïnals. La formació vol “articular un front electoral” que integri diversos moviments socials i lluites populars i que plantegi un “projecte de ruptura amb el model Barcelona”.

Per començar a difondre la candidatura i integrar aquest moviment, la CUP ja ha programat el 29 de març un acte, batejat com a 1a Trobada Popular Municipalista, d'on hauria de sortir una “anàlisi compartida” de la conjuntura de la ciutat i una primera declaració política del moviment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia