Política

Carod-Rovira aposta per convocar eleccions anticipades seguides d'un referèndum si l'Estat no autoritza la consulta

Es mostra a favor d'un govern de concentració amb CiU, ERC i ICV-EUiA amb el suport extern de la CUP

Considera que seria “un error” fer una declaració unilateral d'independència abans de votar

L'exvicepresident de la Generalitat i expresident d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Josep-Lluís Carod Rovira ha opinat aquest dilluns que seria una error aprovar una declaració unilateral d'independència (DUI) sense haver fet abans un referèndum d'autodeterminació.

En una entrevista aquest matí a Catalunya Ràdio, Carod-Rovia ha considerat que Catalunya ha de decidir el seu futur polític a les urnes, ja sigui en una eventual consulta el proper 9 de novembre o bé a través d'eleccions plebiscitàries.

En aquest sentit, ha recordat que el president del govern té la potestat de convocar a les urnes per elegir un nou Parlament sense haver de donar explicacions a ningú. “Si no és consulta, el president pot convocar eleccions”, ha dit.

En el cas que s'acabessin realitzant aquestes eventuals eleccions anticipades, l'exlíder republicà ha apostat per un govern de concentració de CiU, ERC i ICV-EUiA amb el suport extern de la CUP. Aquest executiu tindria com a principal objectiu que “en dos o tres mesos com a molt, se celebrés un referèndum” d'autodeterminació. “Si vols brou, dues tasses”, ha reblat davant la negativa de Madrid a permetre votar.

Segons ell, aquesta consulta tindria tota la legitimitat i “seria incontestable” perquè la convocaria una majoria sorgia d'unes eleccions en les quals els partits favorables al dret a decidir portin en els seus programes el compromís de convocar-lo. “Ningú, ni Madrid ni ningú, podria qüestionar” el referèndum, ha assegurat.

Al seu parer, la fórmula de convocar unes eleccions seguides d'un referèndum seria més encertada que la proclamació d'una declaració unilateral d'independència sense haver fet abans una consulta.

Conselleria d'Exteriors

En declaracions aquest dilluns a Europa Press, Josep-Lluís Carod-Rovira ha instat el govern a a crear de manera immediata una Conselleria d'Afers Estrangers per “donar credibilitat” al procés sobiranista amb vista a la comunitat internacional.

L'exvicepresident del govern ha argumentat que aquest departament seria clau per demostrar la voluntat catalana “de ser present de manera oficial a l'àmbit internacional” i, per tant, de comunicar la seva ambició de fer una consulta d'autodeterminació i de ser independent.

En aquest context, ha apuntat que les actuals delegacions de la Generalitat a l'exterior haurien de convertir-se “immediatament en ambaixades” quan eventualment culmini el procés sobiranista.

“Catalunya necessita ja un conseller o una consellera d'Afers Estrangers. De manera immediata. És el que donarà credibilitat al projecte polític, a la voluntat d'exterioritzar-se”, ha conclòs.

D'altra banda, Carod-Rovira ha vaticinat que com a mínim mitja dotzena d'Estats reconeixerien la independència catalana en menys de 24 hores.

L'expresident d'ERC ha sostingut que una Catalunya independent continuaria formant part de la UE i ha afirmat que el primer interessat en això serà el propi govern espanyol: “Qui més sortiria perdent és l'Estat espanyol. Amb una Catalunya independent, per on trauran les mercaderies? Posarem aranzels a les mercaderies espanyoles que passin per territori català?”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia