Política

La crisi interna del partit enverina les primàries per triar candidat a Barcelona

Jordi Martí es retirarà de la cursa si s'acaba expulsant els tres diputats díscols

Sis aspirants es van inscriure ahir en el procés

Amb un procediment purament protocol·lari com era la inscripció simbòlica dels contendents, el PSC de Barcelona va donar inici ahir a les primàries per escollir el seu candidat a l'alcaldia de la capital. Un procés que culminarà els propers dies 28 de març i 5 d'abril amb una votació a doble volta, però que neix impregnat d'una atmosfera enrarida per la convulsió interna que sacseja el partit.

Malgrat que la intenció de la cúpula de la federació local és que tot el debat basculi al voltant de la política barcelonina, en el pròleg d'ahir ja va quedar clara la impossibilitat d'abstreure's dels dictats i la controvèrsia que marca la política catalana. L'encarregat de portar la partida cap a aquest terreny va ser l'aspirant Jordi Martí, alineat amb el sector catalanista i obertament litigant amb la direcció barcelonina, que va assegurar que si s'acaba concretant l'expulsió dels tres parlamentaris crítics es retirarà de les primàries. “Aquest procés que estem fent és contradictori amb l'adopció de possibles mesures disciplinàries que no són pròpies del PSC”, va justificar. La candidata Laia Bonet també va sortir en defensa dels díscols, tot i que amb un comport menys expeditiu. “No vull ni pensar que això acabi passant”, va reflexionar, amb una referència més que explícita a una eventual expulsió. La resta de contendents –Jaume Collboni, Carmen Andrés, Rocío Martínez-Sampere i Manel Fernández– no van voler furgar la ferida, tot i admetre que la situació interna de la formació és complicada. Casualitat o no, en tots ells es va apreciar un discurs coincident al voltant de dos ítems: necessitat de regeneració democràtica, i perfil social per portar la contesa amb l'alcalde Xavier Trias (CiU) al terreny ideològic.

Fins a l'1 de març, tots ells estaran centrats a reunir els avals necessaris –entre 150 i 200 de militants i entre 1.000 i 1.500 de ciutadans externs–. En aquesta primera foto de candidats, però, se'n va trobar a faltar un que s'havia proposat: Albert Soler. Ara s'especula, però, que no es presentarà per donar suport a Collboni.

LA DATA

28.03.14
es farà la primera volta de les primàries. Si no hi ha vencedor, la segona volta tindrà lloc el 5 d'abril.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia