Política

Figueres tirarà endavant la moció per multar els bancs

El text es debatrà dijous en la comissió de desnonaments com a pas previ per portar-lo al proper ple

Representants de quatre entitats bancàries es van reunir ahir amb els partits polítics

L'Ajuntament de Figueres tirarà endavant la moció que ha permetre multar els bancs, si així ho aproven els integrants de la taula d'habitatge que es reunirà aquest dijous. L'alcaldessa, Marta Felip, va confirmar ahir que aquest ha de ser el pas previ per debatre la moció en el proper ple.

Reunió amb els bancs

Per preparar aquesta reunió de la taula, Felip i els representants dels grups de l'oposició de Figueres es van reunir ahir a l'ajuntament amb representants de les entitats bancàries: en la reunió hi van participar representants de les agències figuerenques del BBVA, Bankia, La Caixa i Catalunya Caixa. Segons l'alcaldessa, aquesta reunió ha estat positiva perquè ha permès entendre com funcionen els bancs i què estan fent: segons els bancs, només s'executen hipoteques per impagaments en casos extrems (van assegurar que des del mes de novembre passat no hi havia cap cas a Figueres). Les entitats van exposar que tenen les seves pròpies línies de pisos de lloguer social i que cada cas problemàtic amb què es troben el negocien amb refinançament del deute, períodes de carència, ajustaments de quota i, en últim recurs, dacions en pagament amb la possibilitat d'accedir a lloguers socials. En aquests casos, segons van explicar els representants de les entitats, es tracta de lloguers que solen tenir un preu d'entre 150 i 200 euros per als afectats.

També es van mostrar disposades a col·laborar amb l'Ajuntament per facilitar pisos que es puguin gestionar a través dels serveis socials municipals, però sense aportar cap nova dada sobre el nombre de pisos que podrien cedir ni sobre el nombre d'afectats a Figueres. Només es van confirmar els dos habitatges que La Caixa ja ha posat a disposició de l'Ajuntament i entre cinc i deu pisos més procedents de Bankia. Sobre aquest punt, l'alcaldessa va explicar que vol comprovar en quin estat estan aquests pisos i en quins barris estan situats.

Positiu per l'oposició

Els representants de l'oposició que van assistir ahir a aquesta reunió també van valorar positivament les explicacions. Únicament no hi van ser presents el representant d'ICV, Xavier Montfort, i el regidor no adscrit, Esteve Gratacós.

“Segurament podrien fer més, però la reunió ha estat positiva”, deia ahir Mireia Mata, portaveu d'ERC. Amb tot, Mata va lamentar que els representants dels bancs no hagin anat a la reunió aportant més dades concretes de la situació a Figueres.

Pere Casellas, portaveu del PSC, també valora positivament la reunió i considera que “ha servit per clarificar com funcionen els bancs i com estan actuant en la situació actual”.

Pel que fa al Partit Popular, Maria Àngels Olmedo també es mostrava satisfeta, però criticava que no s'hagi convocat aquesta trobada abans. “No calia esperar un any per fer aquesta reunió”, deia Olmedo.

Crítiques de la CUP

El representant de la CUP, Joan Font, va ser qui va fer una valoració més crítica de la reunió. “Després d'escoltar els bancs, tinc la sensació que hi ha dues realitats paral·leles: la de la gent que pateix i la dels bancs que pretenen que ho fan tot bé i que no tenen cap responsabilitat. Ha estat una reunió desil·lusionant”, deia ahir Font.

La reunió amb els bancs s'havia convocat inicialment per al 18 de desembre passat en el marc de la comissió de seguiment dels desnonaments, però l'Ajuntament la va suspendre arran d'una protesta que havia convocat la PAPH a Figueres.

LES FRASES

La reunió amb els bancs ha estat positiva perquè ha permès saber què fan i com funcionen
Marta Felip
alcaldessa de figueres
Tinc la sensació que hi ha dues realitats: la de la gent que pateix i la dels bancs. És desil·lusionant
Joan Font
Regidor de la cup
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia