Política

La Generalitat anuncia un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei estatal d'administració local

El secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada, explica que la norma vol recentralitzar i treure competències

Revela que l'Estat va trencar el pacte polític “dues hores després de fer-se públiques la data i la pregunta”

La Generalitat presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) segons ha anunciat el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat, Joan Cañada, en l'esmorzar coorganitzat per Alcaldes.eu i El Punt Avui a l'hotel Avenida Palace de Barcelona per debatre sobre els efectes de la normativa estatal a Catalunya. Cañada ha avançat que “en els propers dies” el govern decidirà la interposició del recurs després que els serveis jurídics ja hagin tramès un informe en el que aconsellen que es tiri endavant. Segons Cañada, l'articulat de la llei estatal d'administracions locals xoca amb el model català de món local.

El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, també s'ha mostrat molt crític amb la normativa estatal: “Aquesta llei no dóna solució als problemes que hi ha als municipis.” Segons Amor, “la filosofia de la llei és la de les xifres i de l'estabilitat pressupostària” i “posa en risc els serveis públics i de proximitat”. Amor ha anunciat que des de la FMC estudien la inconstitucionalitat de la norma.

El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha deixat molt clar que la llei és “un cop d'estat a l'autonomia” que té un debat en el rerefons: “Els ciutadans perden la possibilitat de viure en pobles pròspers.” Buch es va mostrar favorable a la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei.

En el mateix acte, Cañada va revelar que hi havia un acord entre el govern i l'Estat per a què la norma estatal no s'apliqués a Catalunya ja que “aquí tenim competències exclusives“. El pacte, però, va saltar pels aires, “dues hores després que s'anunciés la data i la pregunta” de la consulta sobiranista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia