Política

El PSC marginarà els crítics dins el grup parlamentari

La direcció ajorna l'expulsió dels diputats díscols i opta de moment per retirar-los els càrrecs al Parlament

Geli, Elena i Ventura dinen junts i plantejaran una estratègia conjunta de futur

El PSC optarà per marginar al Parlament els tres diputats crítics fins que hi hagi una decisió definitiva sobre la seva expulsió. La direcció va decidir ahir que retirarà els càrrecs del grup socialista als diputats Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura per haver trencat la disciplina de vot. El procés d'expulsió, però, no s'atura. El nucli dur de Pere Navarro vol anar pas a pas, fer tots els tràmits legals i donar plenes garanties per defensar-se dels díscols en la comissió de garanties.

La reunió de la direcció del grup parlamentari va ser una de les més tenses dels últims temps. Maurici Lucena i Miquel Iceta, segons fonts properes als crítics, haurien demanat l'expulsió immediata dels díscols. Finalment, però, Navarro va optar per una solució més prudent i vol esperar el dictamen de la comissió de garanties del partit: si hi ha una sanció suau, continuaran al grup; si hi ha una sanció forta, s'expulsarà els crítics.

El clima entre els diputats s'ha enrarit tant que s'entreveu difícil la seva continuïtat a l'equip. Sobretot sabent que hi haurà més votacions sobre el dret a decidir o la llei de consultes durant els propers mesos al Parlament. Navarro vol evitar continuar donant una imatge de divisió i, segons fonts socialistes, prefereix tenir un PSC més cohesionat i un missatge sense distorsions a la societat catalana.

Avancem considera que els estan condemnant a la “inanició” i que el debat “es tanca en fals”, però valora molt positivament la reacció moderada de Navarro. Els crítics es van trobar ahir per dinar i estan estudiant una estratègia conjunta de futur. La diputada Marina Geli va advertir Navarro que apartant-los no se solucionarà el “problema de fons” del PSC ja que “això sobrepassa tres diputats”. Segons l'exconsellera, “només cal veure la quantitat de socialistes que volen sentir-se representats per un PSC al costat del catalanisme”. La sagnia de dimissions de quadres del PSC va continuar ahir amb l'adéu a l'executiva del partit del simbòlic alcalde de Flix, Marc Mur, i podria haver-n'hi moltes més a les Terres de l'Ebre.

El nou PSC pro Navarro es visualitzarà avui al Parlament. Elena, Geli i Ventura perden, entre altres, els càrrecs de portaveus en les comissions de Cultura, Salut o Infància. Seguiran com a diputats rasos, sense intervenir en els plens. S'estrena el pirinenc Òscar Ordeig, fidel a la direcció, en substitució del crític Àngel Ros. A més, Jaume Collboni deixa el càrrec de portaveu adjunt per centrar-se en les primàries de Barcelona i serà substituït per un veterà afí a Navarro: Celestino Corbacho.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia