Política

El PSC pretén desgastar els crítics perquè pleguin ells

La direcció no els expulsarà, de moment, del grup parlamentari i els margina a l'última fila de la bancada socialista

La mesura exhibida ahir a la cambra catalana eleva la pressió en el si del partit

La direcció del PSC va decidir ahir exhibir el càstig als tres diputats crítics confinant-los a l'última fila de les tres bancades socialistes que ocupa el grup parlamentari a l'hemicicle de la cambra catalana. Despullats de tots els càrrecs en les comissions parlamentàries, Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura només seran cridats a participar en les votacions.

La decisió de la direcció obeeix a una estratègia de desgast perquè finalment siguin els diputats díscols els que acabin marxant del grup. Per aquest motiu, i fins que la comissió de garanties no proposi la mesura de càstig, els tres parlamentaris no seran expulsats, de moment, del grup parlamentari, segons fonts de la direcció. Els de Navarro deixen així la pilota ara a la teulada dels crítics perquè, en cas que no deixin l'acta de diputat, s'avinguin a rectificar i acceptin els ordenaments del partit.

Tanmateix, l'entesa entre els dos bàndols està lluny d'arribar. Els tres diputats rebels van treure importància al seu confinament a l'última fila, que, a partir d'ara, comparteixen amb els diputats de Ciutadans. “D'ençà que vaig deixar les primàries, les cadires on m'assec m'importen poc”, va assegurar el diputat Joan Ignasi Elena. Militant des dels 15 anys, Elena va disputar a Navarro el lideratge del partit durant el congrés nacional celebrat el desembre del 2011. Exalcalde de Vilanova i la Geltrú, aquest regidor ara a l'oposició a la capital del Garraf, va ser l'impulsor, en el si del PSC, del corrent crític Avancem. De fet, va ser aquest col·lectiu l'únic que ahir va donar mostres de suport als tres parlamentaris.

L'olla a pressió en què s'ha convertit el PSC arran del debat polític i l'aprovació de resolucions al voltant de la convocatòria de la consulta continua en plena ebullició. Diputats del grup del PSC, afins a la direcció, admetien ahir el seu pessimisme pel que fa a una sortida a la crisi. Navarro tampoc va sortir victoriós de l'envestida als crítics en servir en safata durant el cara a cara amb Mas que el president de la Generalitat ironitzés sobre la situació del PSC. “El veig fort i incisiu reclamant diàleg, agafaré la seva manera d'actuar per fomentar-lo”, va etzibar Mas a Navarro.

Avancem escenifica la denúncia d'“assetjament”

Cinc membres del col·lectiu Avancem –Ignasi Thió, Glòria Plana, Víctor Valls, Anna Peláez i Susanna Sanahujes– van lliurar ahir a la tarda a la seu del PSC cinc cartes per denunciar el mobbing als tres díscols, dirigides als tres exprimers secretaris Raimon Obiols, Narcís Serra i José Montilla; l'actual, Pere Navarro, i el president de la comissió de garanties, Joan Torres. La missiva lamenta el “procés d'assetjament” als tres diputats, amb una “pressió psicològica de difícil comprensió” que els “ofèn” i que està “fora del marc ètic d'una organització política, i allunyada dels valors del socialisme”. Una mesura així, recorden, en l'àmbit laboral seria “fortament sancionada”, i reclamen a la direcció que obri “un període de reflexió”, ja que “no està habilitada” per dictar més mesures, després de les cautelars que va prendre la comissió de garanties.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia