Política

ERC descarta la llista cívica per les eleccions europees

Junqueras considera que s'ha de mantenir la “transversalitat” de l'acord de la consulta i no pactar només amb CDC

Fa una crida a les forces sobiranistes a treballar plegades a l'eurocambra

El projecte de la llista cívica que estaven negociant CiU i ERC per les eleccions europees ha quedat enterrat. El president d'ERC, Oriol Junqueras, va descartar ahir definitivament aquesta possibilitat perquè ha estat massa “complex” articular una candidatura que havia de tenir independents en les primeres posicions, el suport de diverses entitats sobiranistes i sota l'aval de nacionalistes i republicans. En aquest sentit, ERC ha preferit mantenir la “pluralitat”que hi va haver en l'acord sobre la data i la pregunta de la consulta: “No és bo fer una candidatura d'uns quants respecte dels altres que no hi volien ser”, va assenyalar, en referència al fet que ICV i la CUP havien deixat clar que no s'hi sumarien i que Unió tenia dubtes.

Segons Junqueras, que hi hagi tres o quatre llistes –en funció de si la CUP es presenta– a favor del referèndum servirà per preservar la “transversalitat” del procés, que considera que és una de les principals fortaleses, i també per arribar al màxim nombre d'indecisos.

Arran d'aquesta situació, va fer una crida a totes les formacions sobiranistes que es presentin als comicis del 25 de maig perquè treballin conjuntament a l'eurocambra per defensar la consulta i la transició nacional. Una de les opcions que es preveu per bastir aquesta entesa és que els partits incloguin en el seu programa un punt comú sobre el referèndum del 9-N.

La direcció d'ERC sempre havia tingut recels cap a la llista cívica, perquè creien que l'oferta de CiU no era real i que l'únic objectiu que buscaven els de Mas era teixir una coalició per tapar una possible derrota electoral si es presentaven en solitari. Els republicans també s'han queixat més d'un cop que CiU no ha posat sobre la taula cap nom en ferm d'un independent, mentre que ERC ja tenia el seu candidat, Josep-Maria Terricabras, un “home de la societat civil”. Un altre punt de fricció han estat les relacions d'UDC i ERC, que sovint han estat enverinades. Els republicans no volien estar en el mateix equip que el candidat dels socialcristians, l'eurodiputat Salvador Sedó.

Un cop abandonada la idea de la llista unitària, CiU i ERC treballaran per tancar les seves respectives candidatures. La federació podria repetir la coalició amb el PNB, amb Ramon Tremosa com a cap de cartell, i ERC es podria presentar amb Bildu. En aquest últim cas, el pacte no sembla fàcil, perquè tant els bascos com ERC reclamen el número 1. Davant aquest panorama, els de Junqueras estudien la viabilitat de concórrer sols o d'arribar a un acord amb els gallecs del BNG.

Artur Mas no va voler valorar ahir la decisió presa per 'Esquerra.

LA FRASE

Si cada partit va per separat es podrà arribar millor als que tenen dubtes sobre el procés
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.