Política

El nacionalisme flamenc intenta netejar la seva imatge amb Catalunya

La marxa pel dret a decidir del 30 de març a Brussel·les posa en guàrdia el Govern i l'ANC

Veuen una imprudència anar amb “grupuscles d'ultradreta”

Alerta amb els companys de viatge. Després de les estelades de la Lliga Nord i de la visita de Maroni a Barcelona, el nacionalisme flamenc també intenta fer servir Catalunya per netejar la seva imatge. Segons ha pogut saber aquest diari, la manifestació pel dret a decidir convocada pel diumenge 30 de març a Brussel·les, i que té la catalana Anna Arqué com a cara visible dels organitzadors, ha disparat algunes alarmes al govern i a l'Assamblea Nacional Catalana, que s'hi oposen. També Òmnium Cultural se'n desmarca.

“Serà contraproduent, no podem barrejar-nos amb grupuscles que són clarament d'ultradreta”, avisa Ricard Gené, responsable d'Internacional de l'ANC. “No hem de permetre que se'ns associï amb segons qui, amb els tirolesos del sud, per exemple, és d'una imprudència extrema”, es queixen també fonts d'Exteriors de la Generalitat. Entre els convocants de la protesta hi ha el Vlaamse Volskbeweging (VVB) o Moviment Popular Flamenc, que “es vol transversal però aplega alguns col·lectius amb l'etiqueta de xenòfobs”, adverteixen des de l'entitat que presideix Carme Forcadell.

Precisament la premsa belga ha vinculat recentment la manifestació amb els esforços del VVB per rentar la cara a l'independentisme flamenc, abans de les eleccions del 25 de maig (que a Bèlgica seran, al mateix temps, les federals, les regionals i les europees). “El VVB té un problema d'imatge” i “una de les principals accions de la seva nova campanya serà manifestar-se el 30 de març a Brussel·les amb catalans, escocesos, bascos i tirolesos del sud”, explica el diari flamenc De Standaard, que cita l'agència belga. També el francòfon La Libre Belgique relaciona aquesta protesta amb catalans amb l'operació d'estètica dels nacionalistes flamencs.

“Hem de convèncer els flamencs que vagin cap a la independència, sense complexos i tranquils d'esperit”, defensa Bart de Valck, el nou president del VVB, fundat el 1956 i que ara té uns 5.000 socis. Des de l'Assemblea l'acusen de voler “aprofitar-se de l'empenta del procés català” i d'intentar “treure rèdit de la popularitat i el ressò internacional de la Via Catalana i la manifestació multitudinària de la diada nacional del 2012”. Fins i tot qüestionen que la protesta del 30 de març s'arribi a celebrar i, en qualsevol cas, li auguren “un èxit més aviat escàs”. A Òmnium no s'han “ni plantejat” la possibilitat de donar-hi suport.

No trepitjar ulls de poll

Amb el lema It's about democracy i l'oferta d'allotjament gratuït en famílies flamenques per als catalans que es desplacin fins a la capital comunitària, la manifestació s'inspira en la de 10 Mil a Brussel·les de fa cinc anys, que va reunir milers de persones. L'Assemblea Nacional Catalana ho troba una “temeritat”. “Ara que ja tenim data i pregunta i hem de centrar la nostra acció exterior en els estats nació, no creiem que sigui una bona estratègia trepitjar-los els ulls de poll, no ens interessa en absolut que se'ns associï amb els flamencs o fins i tot els escocesos”, insisteixen des de l'Assemblea. Una manifestació en diumenge a Brussel·les, a més, tindrà zero ressò internacional. La protesta és convocada per la Comissió Internacional de Ciutadans Europeus, que agrupa entitats com el VVB, l'Scottish Independence Convention i la catalana Welcome Mister President. La van presentar el novembre passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia