Política

La pugna pels indecisos

La tria dels encara dubtosos farà inclinar el referèndum per la independència cap a un cantó o cap a l'altre

El sí rep el percentatge més alt mai obtingut en un sondeig

Un 16% s'inclina per quedar-se
a casa i ni tan sols acudir a les urnes

El sí en favor d'una Escòcia independent creix a bon ritme, segons un sondeig publicat ahir pel diari Scotland on Sunday, quan falten vuit mesos per al referèndum del 18 de setembre. Amb un 37% d'enquestats manifestant-se per la sortida del Regne Unit, un 44% de contraris i un 19% d'indecisos, el sí registra un augment de cinc punts respecte a l'anterior sondeig efectuat per la mateixa empresa de demoscòpia, ICM, el setembre passat.

“Si d'aquests resultats n'excloem els indecisos, ens trobem amb un 46% de partidaris del sí i un 54% del no. És la xifra més alta en favor del sí mai registrada en un sondeig, llevat dels que encarrega l'SNP, que va ser molt criticat l'agost passat”, explica John Curtice, especialista en demoscòpia.

Els responsables de la campanya Yes Scotland van rebre amb eufòria les últimes dades. “És la prova que el nostre missatge arriba i que tenim el vent de popa”, va declarar Blair Jenkins, cap de la campanya independentista.

L'enquesta de Scotland on Sunday planteja clarament quin és el terreny de batalla clau en què es pot determinar el futur constitucional del Regne Unit: els indecisos, gairebé el graner que necessita l'SNP i tots aquells que volen la independència d'Escòcia per aconseguir-la.

Així ho reflecteix també un altre estudi. Dimarts passat es van fer públiques les dades de l'enquesta d'actituds socials sobre Escòcia relativa al 2013, i de la seva lectura s'extreu, un cop més, una conclusió que ja fa gairebé tres anys, quan l'SNP va guanyar les eleccions per majoria absoluta amb un programa en què prometia la celebració del referèndum per la independència, es feia evident. Si Alex Salmond, primer ministre d'Escòcia, vol esdevenir el primer ministre de l'Escòcia independent, haurà de convèncer, des d'ara i fins al mateix dia de la consulta, no menys del 34% dels electors. Pel cap baix, un milió de persones, entre les quals hi ha un grup (16%) que creu que no acudirà a les urnes.

Les preferències d'uns i altres varien lleugerament en funció de com es formulen les preguntes en l'enquesta, que en cap cas té el mateix enunciat que la del referèndum. “Si vota, votarà sí o no? O no s'ha decidit encara?” A la demanda, el 20% diu sí; el 42% diu no, i el 34%, que no s'ha decidit encara. Als que no s'han decidit se'ls formula una segona qüestió: “De moment, què creu que votarà, sí o no?” El 28% diu que el més probable és que sí; el 34%, que no, i la resta, el 38%, que encara no ho sap.

La combinació de les dades dels dos grups dóna com a resultat el següent: votaran sí, probablement, el 30%; no, el 54%. Si de l'anàlisi s'exclou dels càlculs el 16% de gent que creu que no votarà en cap cas, el resultat per al sí és del 36%, mentre que per al no és del 64%. No és una dada a menystenir, perquè la mitjana de les enquestes fetes entre juny i octubre del 2013, aplicant els mateixos criteris, revelava unes xifres del 39% a favor del sí i el 61% a favor del no.

Els responsables de Yes Scotland creuen que la tasca més difícil que tenen entre mans és fer decantar els indecisos que pensen que probablement votaran no cap al grup dels que potser votarien sí. D'una escala de l'1 al 10, l'objectiu preferent són aquells que declaren trobar-se entre el 3 i el 5 a favor del no, per fer-los passar del 5 al 7. Per fer-ho, utilitzen la figura de l'ambaixador del sí, que rep un curs d'un dia d'entrenament, dirigit pel professor Joe Goldblatt, de la Universitat Queen Margaret (Edimburg). Xerrades en públic i cara a cara són una part clau del taller. Al maig, Yes Scotland espera tenir 10.000 ambaixadors. Calculen, a més, que una conversió del no al sí no arriba fins a haver mantingut 25 trobades. “Pur màrqueting –diu Sarah Jane Walls, una de les responsables dels grups d'ambaixadors i antiga votant laborista–, no pots esperar portar algú d'un extrem a l'altre en una única trobada.” La tasca, doncs, és gegantina. Però l'enquesta d'actituds socials mostra una altra dada rellevant sobre els indecisos. I és que si s'introdueix la variable “voldries una ampliació de poder i no la independència?” –opció vetada pel primer ministre britànic, David Cameron–, el 32% diu que sí. És a dir, molts electors no saben encara què votaran perquè la papereta oficial no inclou la seva preferència. Caldrà veure si els ambaixadors de Yes Scotland podran atreure aquells que voldrien més devolució de poders però dins del Regne Unit.

LA FRASE

54
per cent
votarien contra la independència, segons els càlculs d'ICM un cop extret el percentatge d'indecisos.

LES XIFRES

19
per cent
dels electors encara no saben què votaran en el referèndum escocès, segons el sondeig d'ICM d'ahir.
46
per cent
dels escocesos votarien sí, calcula ICM un cop extret el percentatge d'indecisos.
[L'avenç del sí] és la prova que el nostre missatge arriba i que tenim el vent de popa
Blair Jenkins
CAP DE LA CAMPANYA YES SCOTLAND
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.