Política

ALEIX VIDAL-QUADRAS

VICEPRESIDENT DEL PARLAMENT EUROPEU

“Aturar per la força la consulta seria un desastre”

“El govern del PP incompleix el programa i s'ha allunyat del cor doctrinal del partit”

“Ha faltat contundència amb la subversió organitzada per la Generalitat. El discurs de Rajoy a Barcelona, ferm en to i contingut, arriba tard”

“Vox no té intenció de presentar-se a Catalunya perquè competir amb C's seria contraproduent”

El que vaig dir de la Guàrdia Civil era una imatge colorista, no hi havia cap intenció bèl·lica, en absolut

Alejo Vidal-Quadras ha sacsejat el PP amb el seu adéu i el fitxatge per Vox, el partit que els ha sortit per la dreta, als populars.

Quan decideix deixar el PP?
No és una decisió sobtada, s'ha gestat al llarg d'anys i s'ha anat consolidant amb l'actual govern [de Rajoy]. Les diferències són molt grans i, atesa la impossibilitat de debatre-les internament, he estat abocat, contra la meva voluntat i amb molt de dolor, a prendre aquesta decisió.
El PP li ha retret que plegui ara que ja se sap que no repetirà de candidat en les europees.
És que la seqüència temporal és diferent. Ja fa molt que manifesto públicament posicions diferents de les del govern i la direcció del PP, i que sabia quines conseqüències tindria.
La sensació és aquesta, que ha trigat molt.
En un partit tan ampli sempre hi ha diversitat d'opinions, però jo bàsicament estava d'acord amb polítiques i idees. El problema comença quan el govern incompleix el programa de forma notòria i s'allunya del cos doctrinal central del PP, en política econòmica, institucional, antiterrorista o davant l'ofensiva separatista a Catalunya.
En què creu que ha estat tou Rajoy amb Mas?
Hi ha una subversió organitzada per la Generalitat contra l'ordre constitucional: la declaració del Parlament, la construcció de les anomenades pels separatistes estructures d'estat, la fixació del dia i la pregunta per a la liquidació d'Espanya com a nació i la carta als caps de govern de la UE en què es manifesta el propòsit de fragmentar un estat membre. Tot això, i el fet que la Generalitat està en fallida i amb respiració assistida pel govern central, configura un quadre que demana fa temps l'aplicació, o si més no l'advertiment molt seriós que es pot aplicar, de l'article 155 de la Constitució [que permet suspendre l'autonomia], però com ha faltat contundència i s'ha tolerat l'escalada de desafiaments, ara estem en una situació límit i pràcticament de resolució impossible. El discurs de Rajoy a Barcelona, ferm en to i contingut, arriba tard. Governar no és anar contemporitzant, és exercir el poder democràtic amb la llei a la mà.
Quan creu que s'hauria de suspendre l'autonomia, quan es convoqui la consulta?
Convocada ja ho està, perquè tots sabem la data i la pregunta, tot i que no hagi sortit al DOGC. Jo ja hauria actuat, ja hauria advertit Mas que això no pot continuar i que, en cas d'insistir, posaria en marxa el procediment d'intervenció. I ja ho hauria explicat públicament, amb una campanya forta, que no s'ha fet, de comunicació i conscienciació a Catalunya perquè els ciutadans no siguin enganyats i sàpiguen on porta aquesta bogeria.
I el que va dir de posar la Guàrdia Civil a dirigir els Mossos?
Era una imatge colorista en una televisió per reflectir que, quan s'aplica el 155, el govern central envia funcionaris i pren control de l'administració. No hi havia cap intenció bèl·lica, en absolut.
Diu Junqueras que, si passés alguna d'aquestes coses o si un policia tragués una urna, l'independentisme ja hauria guanyat, per la imatge internacional.
Des del seu punt de vista, té raó. Quan es vol fer mal i el mal cristal·litza, el dolent està content. A ulls internacionals, una consulta il·legal a Catalunya aturada per la força de l'Estat, legítima i democràtica, amb les fotos corresponents, seria un desastre per a la imatge internacional d'Espanya, tindria efectes molt negatius sobre el nostre prestigi al món i devastadors sobre la inversió i la confiança dels mercats a Espanya. De vegades em pregunto què pensen guanyar els que impulsen això, si tothom en sortirà perjudicat.
Liquidar l'estat autonòmic, com vol Vox, no és un objectiu com a mínim tan difícil d'assolir com la independència?
Té raó. Els programes màxims mai són immediats, i això requeriria una reforma constitucional en profunditat amb majories amplíssimes, fet que avui té una probabilitat molt petita. Abans cal aplicar un seguit de reformes legislatives per racionalitzar i fer eficient l'estat autonòmic, que actualment és ruïnós i políticament impossible de gestionar.
Si l'experiment de Vox rutlla, pot tornar vostè a alguna altra cambra que no sigui l'europea?
Si Vox em troba capaç de ser candidat i sóc reelegit, la meva intenció és fer política europea.
Ho dic perquè els seus interessos més coneguts giren entorn de la política espanyola.
Perquè no es coneix la feina que fem al Parlament Europeu, però fa anys que dedico la major part del meu temps i el meu esforç a la política europea.
A la televisió sol parlar habitualment de política espanyola.
També he parlat i escrit molt de política europea, però és menys conegut.
Vox descarta presentar-se a les autonòmiques, en coherència amb el fet que advoca per la liquidació de l'estat autonòmic?
Qualsevol partit vol estar present en les institucions de l'estructura territorial vigent, altra cosa és que tingui una altra concepció de l'Estat. Al Parlament Europeu hi ha des de partidaris d'uns estats units d'Europa fins a euroescèptics. Ara, Vox no té intenció de presentar-se a les autonòmiques a Catalunya, perquè C's ja fa una feina molt valuosa i competir amb ells seria contraproduent i dividiria esforços de manera absurda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia