Política

Mas-Colell replica que totes les autonomies estan infrafinançades

El conseller relativitza el mètode i insisteix que el problema és la falta de despesa de l'Estat a Catalunya

Reclama a Montoro que faciliti les dades

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va treure importància ahir als nous càlculs amb què l'economista Ángel de la Fuente proposa elaborar les balances fiscals, ja que “partim de dues visions molt diferents” i, per tant, això ja supedita el resultat. Lluny de generar polèmica amb l'economista, Mas-Colell va recordar que hi ha moltes maneres de fer unes balances fiscals i que l'important és disposar de totes les dades. Per resoldre tots els dubtes, “com més en tinguem, millor” –va emfasitzar–. No obstant això, el conseller va fer responsable d'aquestes dades el ministeri, al qual des de fa un any reclama les xifres per poder establir el dèficit que arrossega Catalunya respecte de l'Estat.

Mas-Colell sí que va voler parar atenció a les declaracions de l'economista que assegurava que Catalunya disposa d'un bon finançament. En aquest sentit, va replicar que, si bé “és lògic” que Catalunya pagui més perquè té una renda més alta, és la distribució que l'Estat fa d'aquests recursos, és a dir el model de finançament, l'origen del problema, motiu pel qual totes les autonomies estan infrafinançades. El principal argument és que l'Estat, quan distribueix els recursos entre les autonomies, no té en compte les competències que té cadascuna. “Aquí l'Estat encara es podria aprimar més.” Pel que fa concretament a Catalunya, el conseller considera que, a més de tenir en compte la població de cada territori, fet que comparteix, caldria distribuir la despesa de l'Estat, entesa com a obres públiques i infraestructures, en funció del PIB que genera cada autonomia. Aquesta és la via que reclama l'executiu català per mitjà de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que no es compleix.

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va acusar ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d'alimentar l'independentisme per les declaracions al voltant de les balances fiscals, després que admetés que el canvi es fa per evitar un “ús indegut” a favor del sobiranisme. Duran va instar-lo a corregir el dèficit fiscal de Catalunya.

LES FRASES DEL CONSELLER

Si la despesa feta a Madrid beneficia Catalunya i no importa el lloc, que ens traslladin un ministeri i tindrem més llocs de treball
La despesa de l'Estat a Catalunya és persistentment i contínuament inferior a la mitjana de la població
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia