Política

Susana Díaz reclama “diàleg” a Mas i Rajoy per evitar “el xoc de trens”

La presidenta andalusa creu que les tesis independentistes parteixen “d'una aspiració “desenfocada”

Avança que farà una proposta de finançament que respecti el principi dl'ordinalitat i valori el cost dels serveis a cada territori

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, ha emplaçat aquest dilluns els presidents de la Generalitat, Artur Mas, i del govern espanyol, Mariano Rajoy, a “dialogar i negociar” davant el “conflicte” obert entre Catalunya i Espanya.

En la seva intervenció al dinar col·loqui de Barcelona Tribuna, la presidenta andalusa ha opinat que l'aspiració sobiranista catalana deu estar “desenfocada” quan veu com “un obstacle” la “democràcia espanyola i la Unió Europa”. “De veritat que el problema per a Catalunya és Europa o el constitucionalisme espanyol?”, s'ha preguntat. “No, això no pot ser”, s'ha respost.

Segons ella, “cal sortir del rail que condueix a l'absurd” i ha defensat que “l'única forma d'evitar el xoc de trens és canviar de via, a la via del diàleg per arribar al consens. S'han de moure i acordar, sortir del rail que porta a l'absurd”, ha dit en referència als governs català i espanyol.

La líder socialista andalusa ha carregat tant contra els sobiranistes com contra Rajoy. En relació als primers, els ha criticat que reivindiquin el dret a decidir quan, al seu parer, “dóna la sensació que es demana un aval al que ja han decidit ells”. Als populars, que ha qualificat d'“immobilistes”, els ha dit que “són coses que no es resoldran negant la realitat o fent una apel·lació a una pretesa majoria silenciosa”. “És il·lús i irresponsable”, ha sentenciat.

La presidenta andalusa ha advocat per la proposta socialista de reforma de la Constitució en sentit federal. Segons ella, “és un marc idoni, necessari, i una manera de trobar un espai per al diàleg i la negociació”. No obstant això, ha admès que la modificació de la carta magna que proposa el seu partit “és complicada i difícil, i no està clar que es pugui fer fàcilment”. “Però tots sabem que aquesta és l'única proposta possible”, ha reblat.

En aquest context, ha avançat que “arribat el moment”, proposarà un nou finançament autonòmic que respecti el principi d'ordinalitat i valori “el cost dels serveis a cada ciutadà”.

Díaz ha aprofitat el col·loqui per valorar la seva trobada amb el president de la Generalitat, Artur Mas. Segons ha explicat, tots dos han parlat “amb naturalitat” del procés català “i de tot el que ens separa”. També han comentat “el dia a dia” de les seves respectives administracions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia