Política

Junqueras replica a Homs que els catalans són els únics que han de decidir sobre el futur de Catalunya

El president d'ERC avisa que el seu partit és “lleial” al govern, però encara ho és més “al poble català”

Reclama que es “respecti” l'acord” sobre la pregunta i la data de la consulta del 9 de novembre

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha rebutjat consultar que el conjunt dels espanyols acabi votant el canvi d'estatus de Catalunya a través d'un referèndum sobre una eventual reforma de la Constitució. El líder republicà ha volgut deixar clar que el seu partit no acceptarà escenaris alternatius a la consulta i que serà “lleial” a que només els catalans “decideixin el futur de Catalunya”.

Junqueras ha replicat així al conseller de la Presidència, Francesc Homs, que aquest dijous ha contemplat la possibilitat que el conjunt dels ciutadans de l'Estat votin en un referèndum constitucional els canvis legals que es puguin derivar del resultat d'una consulta d'autodeterminació a Catalunya.

Durant la seva intervenció en un acte de la formació a Sant Feliu de Llobregat, ha afirmat que “la legitimitat democràtica consisteix en què són els ciutadans catalans els qui han de decidir” sobre el futur polític del territori.

“Ens hem posat d'acord en una pregunta sobre si Catalunya ha de ser independent, no si cal canviar la Constitució”, ha recordat. En aquest punt, ha advertit que “qui actua de manera unilateral posa en perill el manteniment del consens”.

Junqueras ha garantit que el suport a l'estabilitat del govern sempre que es respecti l'acord sobre la consulta. En aquest sentit, ha volgut deixar clar que Esquerra és “lleial al govern, però encara ho som més al poble català”.

“Quan des de dins o des de fora es reuneixen alguns amb molts diners i es pensen que són ells els que decidiran han de saber que no ens resignarem, no dimitirem dels nostres drets i responsabilitats, no renunciarem a les esperances”, ha proclamat. “Defensarem els nostres drets i el més fonamental és el dret al vot”, ha reblat.

El republicà ha afegit que “no estem disposats a consultar als nostres ciutadans per després consultar als espanyols”.

“No ens resignarem a cap altre alternativa i no especularem sobre cap escenari ni sobre cap pregunta que no siguin aquells en què ens ehem posat d'acord. Els pactes s'han de respectar”, ha avisat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia