Política

administracions sota sospita

El cas Manga revela trampes per adjudicar places a dit

El sumari exposa com suposadament Robert Fauria va intervenir perquè una plaça de funcionari s'adjudiqués a un conegut seu

Es basa en converses gravades durant el 2012

El sumari del cas Manga desvetlla un cas de presumpta prevaricació per adjudicar a dit una plaça convocada pel Consell Comarcal de la Selva per contractar un auxiliar administratiu a l'Ajuntament de Blanes, segons les converses que va gravar el servei de Vigilància Duanera de la Guàrdia Civil.

El sumari, que recull aquestes converses, conclou que el llavors president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria, tenia ja pensat qui posaria a la plaça (un guixaire de Sant Hilari), tot i que es convocava un concurs. El problema és que, sense que Fauria ho sabés, Àlex Ros (gerent de GRS Arc Local i encarregat llavors de la gestió de tributs al consell) també s'havia compromès a col·locar una noia, parenta del president del CH Blanes, Josep Ridaura, en la mateixa plaça. L'examen per accedir a la plaça es va filtrar als dos candidats que interessaven. El guixaire va treure un 10 i la noia, un 9,90.

Segons s'exposa, les bases de la convocatòria es van dissenyar per Joan Burjachs (gerent del consell) per aprovar i incorporar una parenta de Ridaura “per retornar favors anteriors”. Per la seva banda, Fauria “instrueix els membres del tribunal examinador perquè escullin el seu candidat perquè és un conegut seu”, encara que aquesta persona no té coneixements, educació ni experiència de cap mena per al lloc que ha d'ocupar i per la plaça s'hi presenten fins i tot llicenciats.

El sumari continua exposant que el procés de selecció es realitza a través d'un tribunal examinador encapçalat per Joan Carles Feliu, que era cap del departament d'organització de serveis a la ciutadania del consell i tècnic de gestió tributària. Feliu s'avé en tot moment “a aprovar i seleccionar” el candidat suggerit per Fauria, ja que és el seu cap, “i es veu obligat fins i tot a instruir la resta del tribunal examinador perquè actuï en conseqüència”. Carles Feliu aconsegueix que es maquillin els resultats i decisions “tot i saber-ne la il·legalitat manifesta”. Els membres del tribunal van seguir les instruccions, i van seleccionar el candidat de Fauria. Per una banda, Burjachs, segons el sumari, va filtrar l'examen a Ridaura, i Fauria, al seu candidat, que van treure, com es preveia, resultats excel·lents en les proves. El cas es va constatar a través de les comunicacions que tant Ridaura com Fauria i Feliu van mantenir amb Àlex Ros, per la seva tasca d'intermediari.

Pel cas Manga hi ha imputats, a més de Ros, Fauria i Feliu, l'apoderat de GRS, Josep Maria Franc, el director del Patronat de Turisme de la Costa Brava, Ramon Ramos, el regidor de Figueres Manel Toro, el gerent de l'organisme de recaptació de la Diputació, Xavier Alberch, l'industrial David Busquets i la seva 'empresa, Busquets Sitjà SL. El cas es va destapar el 14 de febrer del 2013, i ha estat sota secret de sumari fins al dia 30 del mes passat. El cas s'instrueix a Lugo, com una peça del cas Pokémon, però està pendent que es traslladi la part que afecta les comarques gironines al jutjat de Santa Coloma de Farners.

LA XIFRA

8
imputats
hi ha en el cas Manga, que s'instrueix encara a Lugo però que es traslladarà a Girona.

Les converses

27 d'abril (2012)

Ros i Feliu parlen de canvis organitzatius al consell, de fórmules contractuals dels funcionaris “que són il·legals” i que es fa des del 2008. Manifesten por que si surt a la premsa “serà un veritable escàndol”.

2 de maig (2012)

Ros truca Ridaura i li diu que la plaça no serà per a la seva parenta, però Ridaura contesta que va parlar amb Burjachs i que li va filtrar l'examen. Ros s'estranya perquè no és el que li havien dit.

9 de maig (2012)

Ros rep una trucada de Fauria. El president li diu que té un candidat, i demana a Ros que intercedeixi perquè “Olvi” deixi de molestar.

Ros truca Joan Carles Feliu (Piu), que explica que no hi ha manera possible de valorar el candidat de Fauria com el president vol. Que a més de no saber res de la feina “va i treu un deu a l'examen”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona