Política

Duran admet que Unió “es trencaria” si obrís un debat per la posició sobre la pregunta de la consulta

Reitera que no hi ha diàleg amb Rajoy i afirma que la consulta és “insubornable”

Reclama al PP que assumeixi les seves “responsabilitats” sobre la situació que es viu ara a Catalunya i que “demani perdó pel que va fer amb l'Estatut”

El portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat que “la consulta és insubornable” i que s'ha de fer “com sigui”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Duran ha rebutjat la possibilitat d'obrir ara un debat sobre la posició que ha tenir Unió Democràtica de Catalunya (UDC) davant la pregunta doble de la consulta, assegurant que “Unió es trencaria”. “Hem optat fer el debat quan toqui, ara la consulta no s'ha convocat”, ha precisat, tot assegurant que a dins d'Unió hi ha una “transversalitat” de sentiments i opinions, raó per la qual “avui per avui encara no s'ha obert el debat”.

Duran ha demanat a la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, que no li doni consells sobre com ha d'actuar i que assumeixi la part de “responsabilitat” del que està passant en l'actualitat. “El PP hauria de demanar perdó pel que van fer amb l'Estatut” i “rectificar” oferint una proposta per a Catalunya, que ha recordat també “hauria de ser consultada” pel poble català. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Duran ha insistit que és “el govern espanyol qui ha de posar sobre la taula una proposta i qui ha de voler dialogar”.

El dirigent d'Unió ha tornat a defensar la Declaració Unilateral d'Independència com a últim opció, tot i que ha reiterat que arribar-hi seria “un fracàs” perquè voldria dir que no s'ha aconseguit fer la consulta. També s'ha mostrat convençut que el govern espanyol impugnarà la Llei de Consultes del Parlament de Catalunya.

Duran ha recordat que hi havia diàleg entre el govern de Rajoy i el Govern de Mas fins al desembre, però que ara, tot i demanar una reunió des de Catalunya, Rajoy “no té voluntat de portar-la a terme a curt termini”. Duran ha parlat de la reunió que va mantenir la setmana passada amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, assegurant que li havia transmès la necessitat que facin un pas i presentin una proposta. I ha avançat que hauran de tornar a parlar perquè hi ha pendent el debat al Congrés de la proposta per reclamar la transferència de competència en referèndums, la via 150.2, que ha assegurat que segur serà rebutjada. Ha afirmat que el PP voldria que el debat sobre la proposta es retardés fins passades les europees, però Duran ha assegurat que això no serà possible, tot concretant que tindrà lloc a l'abril, just abans dels comicis.

Precisament sobre les europees i la llista de CiU, Duran s'ha mostrat convençut que la federació arribarà a un acord sobre el nom dels seus candidats. Amb tot, ha criticat dura i obertament el candidat de CDC, Ramon Tremosa, per haver criticat en públic el convidat d'Unió, Salvador Sedó. “CDC i UDC estem a dos grups parlamentaris diferents al parlament europeu i, per tant, seria un fracàs no posar-nos d'acord”, ha insistit.

Sobre la seva relació amb Artur Mas, Duran ha assegurat que ha millor molt, des que fa uns mesos es va queixar que podria millorar i que no es veien el suficient. “Ens veiem molt més”, ha assegurat, tot confessant que “els dos aspiràvem a substituir el president Pujol” i que per aquest motiu al principi la relació va costar una mica. “Hem tornat a recuperar el que estava més esmorteït i hi ha bon diàleg”, ha reconegut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia