Política

La Generalitat respon al memoràndum de Margallo contra la consulta sobiranista

El text de rèplica planteja que la legitimitat de l'autogovern de Catalunya és anterior a la Constitució

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, explica hi ha un debat molt interessant entre la legalitat i el principi de legitimitat democràtica

Estrènyer llaços en llibertat és el document que ha elaborat la Generalitat de Catalunya en resposta a l'extens document que el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va enviar a tots els ambaixadors espanyols per oposar-se al procés sobiranista català. Segons ha avançat Catalunya Ràdio, entre altres qüestions, el document del govern, d'unes 50 pàgines, planteja que la legitimitat de l'autogovern de Catalunya és prèvia a la Constitució, i reivindica de nou el referèndum d'autodeterminació que planteja el Parlament.

De fet, el text s'emmarca d'entrada en el precedent del mateix franquisme, que va ser superat pels espanyols exercint el dret a decidir i vulnerant així, diu, la mateixa legislació espanyola vigent. El govern ha remès el document al ministre Margallo juntament amb la petició que traslladi aquesta rèplica als ambaixadors, igual que va fer amb el text espanyol.

Així, en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, el conseller de Presidència, Francesc Homs, ha explicat que les “objeccions plausibles” del govern de Mariano Rajoy a la consulta s'acabaran convertint en una coartada sense credibilitat i legitimitat democràtica davant la comunitat internacional.

Homs ha detallat que en el text s'explica que el restabliment de la Generalitat és anterior a la Constitució. “Per tant, la seva legitimitat no deriva d'ella com vol fer creure el govern espanyol. El 77 és un número previ al 78. I la Generalitat es va restablir el 1977. Per tant, dir que la Generalitat emana de la Constitució és directament tan refutable com mostren els números”, ha indicat el conseller. A més, ha volgut apuntar que durant la Transició hi van haver molts moments “que es van construir per amnèsies volgudes, i que això fos així no vol dir que ens haguem oblidar de tot per sempre més”.

Homs ha remarcat també que l'argumentari del govern espanyol obvia una bona part de la història recent, que explica que estem on estem”, i que els hi agradaria un altre to des del govern espanyol. “El to del senyor Margallo és molt dramàtic, convindria posar-hi un punt de racionalitat”, ha insistit.

Al seu entendre, “hi ha un debat molt interessant entre la legalitat i el principi de legitimitat democràtica. El govern espanyol té la tendència de jerarquitzar les coses i situar per damunt de tot una llei. I aquí els únics que imposen són ells: Qui ha imposat la LOMCE?”. En aquest sentit, ha afegit: “Trobo un punt cínic que el senyor Rajoy digui que a Catalunya imposem coses quan són ells els únics que han imposat circumstàncies, decisions i situacions. Es presenta com a botxí algú que és víctima”.

Homs ha assenyalat que els txecs i els eslovacs tenen millors relacions ara, després de separar-se, que quan eren un sol Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia