Política

La viabilitat, garantida

Un llibre del Col·legi d'Economistes avala que Catalunya seria factible econòmicament si esdevingués un nou estat

S'ha demanat l'opinió a 1.261 economistes, que majoritàriament són partidaris de la independència

La independència de Catalunya seria viable, almenys, econòmicament. Així ho creuen el 71,1% dels economistes catalans, segons l'enquesta que ha fet el Col·legi d'Economistes de Catalunya al llibre Economia de Catalunya. Preguntes i respostes sobre l'impacte econòmic de la independència. La tradició industrial catalana, la capacitat innovadora del país, la consistència del sector exportador i la capacitat d'atreure turisme, s'erigeixen com els principals arguments utilitzats pel Col·legi per desmentir les amenaces catastròfiques llançades des del govern espanyol.

El llibre, elaborat per 18 experts de l'economia catalana, analitza les conseqüències econòmiques que comportaria la independència de Catalunya. Amb aquesta voluntat d'aclarir les incerteses econòmiques que el procés presenta, el llibre recull un seguit de quinze preguntes formulades a un total de 1.261 economistes catalans a finals del 2013. L'enquesta reflecteix que un 72,8% dels economistes catalans opina que l'economia catalana milloraria a llarg termini amb la independència.

També una majoria –el 67,6%– creuen que les finances de la Generalitat millorarien amb un estat català, i un percentatge molt similar –63,8%– creuen que un estat propi acceleraria la millora del model productiu de Catalunya. Més desigual és l'opinió sobre el comportament de les inversions empresarials en una Catalunya independent. Una majoria coincideix en afirmar que les inversions per part de les multinacionals es mantindrien –45,8%– o augmentarien –24,5%–, però els resultats varien quan són preguntats per les empreses espanyoles: un 69,6% creuen que reduirien les seves inversions al territori.

Quin és el potencial econòmic de Catalunya? Milloraria aquest potencial amb la independència? Catalunya estaria dins de la UE? I de l'euro? Les respostes en molts dels casos, segons la publicació, apareixen supeditades a condicionants polítics difícils de precisar. Però la conclusió a la qual s'arriba en l'estudi no pot ser més clara: l'economia catalana pot ser independent. Segurament, l'ítem més complex d'analitzar i preveure és la posició que adoptaria la Unió Europea vers una Catalunya independent. Els autors del llibre coincideixen que es tracta d'un tema polític i no econòmic, però que hi haurà interès per les dues parts de garantir el manteniment de la lliure circulació de productes, persones i capitals. Un eventual veto d'Espanya a l'entrada de Catalunya a la UE es podria resoldre amb un acord bilateral entre la UE i l'estat català, com s'està tramitant amb Kosovo.

L'exconseller d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castells, que n'és un dels autors, augura dues fases en l'actuació de la UE vers el procés català. Una primera, on Europa tractarà d'evitar la independència per evitar l'afebliment de l'Estat, i una segona, un cop declarada la independència, on procurarà que es faci sense ruptura perquè no tingui conseqüències en l'economia de la Unió.

Barroso: “Extremadament difícil”

El president de la Comissió Europea, Jose Manuel Durao Barroso, va afirmar ahir a la BBC que serà “extremadament difícil, si no impossible” que un territori independitzat obtingui el vistiplau de tots els estats membres per integrar-se a la UE. Barroso, que responia a una pregunta sobre Escòcia, va recordar en tot cas que un nou estat “que provingui d'un estat membre” haurà de sol·licitar de nou l'entrada a les institucions europees i que és necessari rebre l'aval dels 28 països. Va recordar que l'Estat espanyol s'ha oposat a reconèixer Kosovo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia