Política

Mas tiba l'empresariat

El president reclama als sectors econòmics que siguin “al costat” del procés

Avisa que les plebiscitàries poden ser fins al 2016 i dubta si es presentarà

Corominas admet que el país ha d'estar preparat per a la DUI


Artur Mas s'hi entesta. Malgrat el rebuig de Foment de Treball i de la CEOE, el president de la Generalitat va continuar ahir tibant de l'empresariat per intentar que no es desvinculi del procés: “No cal pronunciar-se, simplement ser-hi.” En el transcurs d'un dinar on es van tornar a explicitar les reticències d'una part de l'empresariat amb l'anomenada transició nacional, Mas va reclamar que els sectors productius estiguin “al costat dels moviments de fons” que és produeixen al país. És a dir, amb la ciutadania. El president també va analitzar les incerteses polítiques del procés: va situar les eleccions plebiscitàries entre finals del 2014 i el 2016 si no hi ha consulta i va apuntar que caldrà veure si es presenta a la reelecció.

El govern entén que “mullar-se” públicament pel referèndum pot “perjudicar determinats interessos del dia a dia i l'economia ha de protegir-se”. Mas, però, els va reclamar que no se'n desentenguin. Era una velada advertència que l'executiu no farà marxa enrere i que els empresaris tampoc no haurien d'allunyar-se del pols del carrer. Uns minuts abans de la conferència de Mas, un dels amfitrions de l'acte, Emili Cuatrecasas, que intervenia en qualitat de president de l'APD Zona Mediterrània, havia retret al president que no hagi concretat el “model” d'estat que propugna per a Catalunya i li va demanar “comprensió” davant dels riscos i “ruptures” que poden patir les empreses en el trànsit fins a la independència. El seu remei per a l'atzucac? “Diàleg”.

“Reclamar diàleg i res més no és suficient”, li va respondre Mas. El també líder de CiU va insistir que les negociacions només poden servir per concretar les vies per convocar la consulta, que és l'única proposta que s'ha posat sobre la taula. També va advertir que la paràlisi governamental seria més perjudicial que l'actuació davant d'un conflicte polític viu, malgrat els riscos.

El pròleg aparentment hostil de Cuatrecasas va obrir el dinar col·loqui organitzat per l'Asociación para el Progreso de la Dirección (APD) i l'empresa Deloitte. Mas, de fet, tancava una jornada sobre reformes i eficiència en el sector públic en què van participar com a ponents el president del Cercle d'Economia, Antón Costas; el d'Agbar, Ángel Simón, i el de Vueling, Álex Cruz. El tema estel·lar, però, va ser el procés. Els empresaris van interrogar el president de la Generalitat sobre els dubtes que planen sobre el full de ruta. Després, la intervenció final de Cuatrecasas va provocar una enganxada protocol·lària amb un assistent. L'advocat va confessar que se sent espanyol i català, que el seu “somni” és que es trobi una “forma de convivència” i que treballarà pel diàleg. El també advocat Josep Gajo el va interrompre per exclamar que no li corresponia la paraula després de la intervenció del màxim representant institucional del país.

L'alternativa: la DUI

Mas va rebutjar qualsevol predicció apriorística sobre el mitjà termini. Va qüestionar que l'Estat impossibiliti finalment la consulta, que les eleccions plebiscitàries siguin immediates, en una reverberació de la seva voluntat confessa d'esgotar el mandat, que ERC guanyi les pròximes eleccions catalanes i que ell repeteixi com a candidat de CiU. En qualsevol cas, va advertir a l'empresariat que és “millor” que es faci una consulta específica que no uns comicis per constituir un Parlament en termes de plebiscit sobiranista. Un missatge que es podia entendre com un avís a la possibilitat que s'arribi a una majoria per proclamar la independència. Al matí, un dels seus homes a Convergència, el vicesecretari general Lluís Corominas, va remarcar que la declaració unilateral d'independència (DUI) succeiria les plebiscitàries. “Hem de tenir el país preparat per a aquesta declaració i comptar amb un reconeixement internacional”, va argumentar a TV3. Fa mesos que la DUI figura al full de ruta convergent, encara que el pla B aprofundeixi en les esquerdes obertes a CiU. El convenciment de Corominas que Josep Antoni Duran i Lleida s'acostarà a les tesis de CDC quan s'adoni que l'Estat manté el rebuig a la tercera via va incomodar el líder d'Unió. “Si us plau, no tergiversem i deixeu-me tranquil”, va etzibar Duran a Twitter. Un cop doblada la crida als sectors econòmics des de la sala dels miralls del Liceu, Mas s'asseurà avui amb el mitjà empresariat adherit al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

Les enquestes estan bé i les manifestacions, millor, però és més fàcil comptar vots que manifestants
Reclamar diàleg i res més no és suficient. Diàleg sobre què? Perquè si no, acaba sent un diàleg de sords”
No ho he reclamat mai, no m'ho heu sentit demanar mai. No cal pronunciar-se, simplement cal ser-hi. No cal mullar-se
La situació actual pot ser encara més preocupant si no es fa res, atès el grau de mobilització
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Tutejar el president

Detalls simptomàtics, canvis significatius. Fins a l'esclat del procés, Artur Mas es movia pels auditoris empresarials amb un discurs que s'adequava a les exigències polítiques del sector. El líder s'autodefinia i qualificava el seu executiu com a “business friendly”: facilitats i menys burocràcia per a les empreses que creen llocs de treball. No s'encallin en el protocol, però Emili Cuatrecasas tutejava ahir el president. Després de l'11-S més revolucionari, el govern de Mas va fer una opció estratègica per la sobirania i buscava relligar-se amb un dels estaments més independentistes i perjudicats per la crisi: la classe mitjana. En el referèndum, cada persona té un vot. L'empresari també, encara que sigui de digestió difícil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia