Política

Camacho avisa que CDC sense Unió podria donar lloc a una majoria no independentista

La president del PP de Catalunya veu ara “una escletxa” per a la negociació si Mas presenta a Rajoy una “oferta sobre l'autogovern”

La líder popular considera que “el separatisme està entrant en crisi” i que “Mas està més sol que fa uns mesos”

La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha alertat aquest dimecres que en el cas d'unes eleccions plebiscitàries, “estaria per veure si arribarien a aquesta majoria independentista”. “Si CDC i UDC no es presenten junts, es pot garantir en aquests moments quin seria el resultat de CiU? I si el centredreta català es regenera, igual que hi ha majories d'uns, n'hi pot haver d'altres. I igual que la coalició que ha governat a Catalunya durant molts anys s'està a punt de trencar, poden passar moltes coses. Que no donin per fet res”, ha argumentat Camacho.

Durant una conferència en el Fòrum Europa-Tribuna Catalunya, a la qual ha assistit la secretària general d'ERC, Marta Rovira, entre d'altres, ha reclamat al president del govern Artur Mas que sigui “més flexible” i presenti una “oferta viable i possible” de millora del marc de l'autogovern català i del model de finançament, fet sobre la qual el govern espanyol “estaria disposat a dialogar”.

De fet, la dirigent popular ha admès que aquesta possibilitat seria la “petita bretxa” que podria desencallar la “delicada situació” actual, en la qual ha reconegut que el diàleg entre presidents és inexistent. “En aquests moments, si he de ser sincera, no hi ha diàleg. Hi ha diàleg entre governs, institucionalment sí es produeix, com pel pla de proveïdors. Però entre (Mariano) Rajoy i (Artur) Mas no s'està produint”, ha assenyalat Sánchez-Camacho.

Per això, ha demanat a Mas que “sigui més flexible”, perquè “parla de diàleg, però si és només per demanar trencar Espanya, això no és diàleg, té un altre nom”, ha dit la dirigent, que ha emplaçat el líder català que “reconsideri que és necessari el diàleg entre presidents” i que “presenti alternatives i ofertes”.

“Alguns diuen que la pilota és a la teulada del govern espanyol, que després que s'hagi aprovat data i pregunta, ara ha de ser el govern qui faci una oferta -ha afirmat-. Si vostè presenta una cosa impossible i inviable, per què no fa una segona oferta possible i viable al president del govern espanyol?”. Així, Sánchez-Camacho ha exigit així a Mas que “sigui ell qui presenti una proposta i oferta de què vol negociar i millorar dins del marc de l'autogovern”, i s'ha mostrat “convençuda” que “si és en relació amb això o qualsevol altra cosa dins la Constitució, hi podrà haver diàleg i negociació”.

Rajoy, ha detallat la líder del PP català, “està disposat a parlar sobretot del que és possible, legal i democràtic, sobre reformes estructurals, nivell d'autogovern i millora del model de finançament. Però mai hi haurà cessions de sobirania. Rajoy no dialogarà sobre la ruptura d'Espanya”.

En tot cas, ha opinat que “el separatisme està entrant en crisi” i que, “en aquest moment, Mas està més sol que fa uns mesos i, per tant, hem de buscar solucions a la situació”, ha insistit, evidenciant la seva “convicció” que la societat civil catalana “serà la que frenarà aquest desafiament”.

Al seu entendre, a ERC i CiU “només els interessa el xoc de trens” i “passaran a la història com a màrtirs o com a herois de falses epopeies, perquè res d'això succeirà”. Especialment perquè en cas d'una declaració unilateral d'independència “el primer que succeiria és el rebuig de la Unió Europea, els portaria dècades tornar a entrar i és un procés impossible”, ha sentenciat la líder popular.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia