Política

MARC MONRÀS

FUNDADOR D'EMPRESARIS PER LA INDEPENDÈNCIA, SECTORIAL DE L'ANC

“Els sobiranistes som majoria”

“Els empresaris estem acostumats a assumir riscos i a adaptar-nos a situacions canviants”

“La millor posició que podrien adoptar és callar i respectar la decisió del poble sobre el procés”

Marc Monràs comanda un grup d'empreses com ara Bionure Farma SL, centrada en recerca d'esclerosi múltiple i glaucoma, i Sangakoo.com, que desenvolupa un mètode d'ensenyament de matemàtiques. També va ser durant 15 anys un alt directiu del Banc Sabadell.

Empresaris per la Independència, vinculada a l'ANC, va néixer l'any 2012. Marc Monràs en va ser un dels fundadors.

Què li sembla la crida que ha fet el president Mas perquè els empresaris donin suport a la consulta?
Per a nosaltres és gairebé una obligació donar-hi suport, perquè no en tenim cap dubte. Però hi ha uns empresaris que estan més en l'elit i que ho veuen d'una altra manera. Una mica com aquell general [Franco] que deia: “Haga como yo y no se meta en política.” Ells són partidaris de no canviar el model.
Són majoria els empresaris sobiranistes?
No som pocs. Crec que un 80% de petits i mitjans empresaris estaríem en aquest àmbit.
Com pot ajudar l'empresariat en el procés nacional?
És com si estiguéssim en un terrat i veiéssim uns núvols i una mica de sol. El que hem de fer és bufar perquè els núvols escampin. Com? No dient mentides, acceptant el procés d'una manera democràtica i respectant la decisió del poble [...]. Tot canvi sempre genera oportunitats. Els empresaris estem acostumats a assumir riscos i a adaptar-nos a situacions canviants. Si Catalunya té més recursos, tot això anirà a mitjà i a llarg termini a favor nostre.
Per què als empresaris els costa tant pronunciar-se públicament sobre la independència?
Hem d'assumir dos papers i la societat ho ha de tenir clar. Som responsables de nosaltres mateixos i podem combregar amb l'independentisme, però també de les nostres empreses i de la gent que en forma part. I potser un soci teu no opina el mateix.
Vostè va ser alt directiu del Banc Sabadell. Què pensa quan sent que els principals bancs demanen estabilitat política o asseguren que no veuen la independència com una possibilitat?
Els entenc, però la millor posició que podrien adoptar les grans empreses, fins i tot comercialment parlant, seria callar i respectar la decisió de la gent. Ni parlar d'impossibles ni que demà ho tindrem tot. Si el procés tira endavant, un banc amb seu a Londres o Madrid, com el Deutsche Bank, també treballarà al mercat català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia