Política

Margallo alerta que la independència de Catalunya “alteraria la posició de la UE al món”

El ministre d'Exteriors assegura que una declaració unilateral tindria “molt poques possibilitats” de reconeixement per part de l'ONU

El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha advertit aquest dilluns que una independència de Catalunya “no és indiferent” a la resta dels europeus perquè “alteraria la institucionalitzat de la Unió Europea tal com la coneixem ara, alteraria també la marxa de l'euro, i alteraria en definitiva la posició de la Unió europea al món”. En una roda de premsa conjunta amb el ministre d'Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier, Margallo també ha aprofitat una pregunta per afirmar que una declaració unilateral d'independència contrària a la Constitució tindria “molt poques possibilitats” de trobar reconeixement a nivell internacional per part de les Nacions Unides i “cap” a la Unió Europea.

Segons Margallo, la independència de Catalunya implicaria “automàticament” la seva sortida de la Unió Europea perquè “al dia seguent” no se li podrien aplicar els tractats. Seria, ha dit, d'una “autoexclusió automàtica” que forçaria Catalunya a demanar la adhesió, fet que implica l'aprovació per la unanimitat dels membres.

A més, segons Margallo, el procés per a l'adhesió a la UE seria diferent en el cas de Catalunya i en el d'Escòcia, perquè “al cas britànic el parlament del Regne Unit ha decidit cedir la competència al Parlament escocès” i “per tant seria un supòsit de secessió acordat”, mentre que la Constitució Espanyola “diu que a sobirania pertany al poble espanyol i no a una part del poble espanyol” i remarca la “indivisibilitat” del territori espanyol.

Per tant, segons el ministre, “el problema” de la secessió no es plantejaria només en termes de la Unió Europea, sinó de “reconeixement internacional d'acord a la doctrina de les Nacions Unides” on “prima sempre el concepte d'integritat territorial” tret de supòsits d'ocupació militar, colònies i vulneració de drets, “circumstàncies que no passen a Catalunya”.

El ministre d'Exteriors també ha fet ús del document 'Better Together” del govern britànic per assegurar que en el cas d'independència Catalunya hauria de renegociar milers de tractats internacionals, com en el cas d'Escòcia, que segons ha assegurat serien més de 14.000.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia