Política

Mirada portuguesa

El diari portuguès ‘Público' dedica dues planes a la conjuntura catalana

El rotatiu es fa ressò de la conferència d'Homs organitzada a Lisboa pel Diplocat

El diari portuguès Público es va fer ressò en la seva edició d'ahir de la conferència El procés polític a Catalunya, que dilluns van organitzar el Diplocat i la Universitat de Lisboa i en la qual va participar el conseller de la Presidència, Francesc Homs, al qual el rotatiu també va entrevistar. En l'article principal, l'autora, la periodista Sofia Lorena, destaca que els participants en el simposi van coincidir a considerar que la clau de volta de la discussió sobre la consulta d'autodeterminació és més política que no pas legal, la qual cosa justifica el títol del text: “Catalunya, un debat sobre dret que és un debat polític.”

Entre els assistents, a banda d'Homs, hi havia el professor de relacions internacionals de la Universitat de Bolonya i la Johns Hopkins, Francesc Vendrell, antic representant de la UE i l'ONU a l'Afganistan; el president del Tribunal d'Apel·lació de Lisboa, Luís Vaz das Neves; els professors de la Facultat de Dret de Lisboa Eduardo Vera-Cruz Pinto i Nuno Cunha Rodrigues; el president de l'Institut d'Estudis Superiors de l'Acadèmia de Ciències de Lisboa, Adriano Moreira; la catedràtica de dret constitucional de la UAB Mercè Barceló, i el periodista portuguès Ruben Carvalho.

Entrevista a Homs

En l'entrevista que acompanya la informació de Público sobre la conferència, Homs nega que el procés sobiranista sigui “una estratègia” del govern de CiU per aconseguir alguna cosa a mig camí, per exemple un nou pacte fiscal. “Si algú ho pensa és que realment no entén el que està succeint”, diu el conseller, que explica el “canvi de xip” que hi ha hagut en molts catalans “després de dècades d'intentar fer pactes amb Espanya i arribar a la conclusió que no hi ha manera”. Homs retreu també al govern espanyol que no faci el mateix que l'executiu britànic –que fa campanya pel no en el referèndum escocès– i que, en canvi, es limiti a rebutjar la celebració de la consulta, una actitud que considera carregada d'“arrogància” i amb la qual, a parer del portaveu de l'executiu de Mas, l'Estat “està contribuint a crear molts més independentistes”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia