Política

Buscant consens per al pla B

Mas anuncia que parlarà amb els partits favorables a la consulta abans de decidir si l'ajorna i convoca eleccions anticipades

El president es compromet a cridar els catalans a les urnes “d'acord amb les lleis” existents

El PP acusa Mas
de voler un “diàleg unilateral” i “crear fronteres”

El president Artur Mas va anunciar ahir que, abans d'ajornar la consulta i convocar eleccions anticipades, es reuniria amb els partits que donen suport al referèndum, per intentar pactar una decisió consensuada. El govern de CiU pretén així no assumir en solitari el desgast d'ajornar la consulta i convocar unes eleccions anticipades. El que encara no se sap és si aquestes suposades eleccions anticipades se celebrarien el mateix 9-N –el dia que està previst fer la consulta– o en alguna altra data desconeguda abans d'arribar al novembre del 2016.

Mas només es plantejarà aquest escenari si l'Estat bloqueja qualsevol opció de fer la consulta al novembre. El full de ruta del govern, segons es va afanyar a confirmar el mateix president, continua sent el mateix: negociar durant els pròxims mesos la convocatòria d'una consulta a Catalunya, elaborar una llei de consultes catalana –que es podria aprovar al setembre– i, finalment, convocar el referèndum pel 9 de novembre. El pla B, com ja reconeix sovint Mas, és convocar unes eleccions catalanes anticipades per tal que la ciutadania pugui expressar-se a les urnes en una convocatòria que mai podria ser declarada il·legal per l'Estat espanyol.

El president va aprofitar el ple del Parlament per anunciar que parlaria “amb tots els partits que donen suport a la consulta”, és a dir, CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, per “fer el procés amb el màxim consens”. El compromís que va adquirir ahir Mas en seu parlamentària duraria “mentre es mantingui aquest acord ampli per a la consulta”. Quedarien, doncs, exclosos d'aquest futur pacte el PSC, el Partit Popular i Ciutadans.

La qüestió de fons plantejada sobre el tauler d'escacs polític català és com i quan podrà expressar la seva voluntat la ciutadania. El president del govern va reiterar que l'Estat i la Generalitat han de trobar “algun mecanisme perquè el poble de Catalunya s'acabi expressant” a les urnes, i “tant de bo sigui la consulta”. El que és segur, en paraules de Mas, és que la convocatòria es farà “d'acord amb les lleis” i que, tal com va reiterar ahir, “serà com a màxim el 2016”, referint-se al final legal de l'actual legislatura.

Les preguntes del líder de Ciutadans, Albert Rivera, van acabar provocant durant la sessió de control al govern l'anunci de Mas. El diputat espanyolista va criticar la “incertesa” i “inestabilitat” que, segons ell, causen les incògnites sobre el full de ruta sobiranista i la futura consulta. “Veig que això de passar per les urnes els causa una certa aversió”, va replicar Artur Mas contra les denúncies d'inestabilitat fetes per Ciutadans.

També la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va denunciar en el ple que Catalunya tingui un president que vol “crear fronteres”, que “no es reuneix amb qui no pensa com ell” i que practica “el diàleg unilateral”. Emulant el discurs de Mariano Rajoy, va acusar el govern de sobreviure gràcies “a les rendes de l'agenda reformista” del PP. Mas va replicar que les xifres de l'atur i de creixement de Catalunya són millors que la mitjana estatal.

Les institucions de l'Estat no tenen interès a escoltar el poble català? Tant que diuen que l'estimen
Artur Mas
President de la generalitat
La situació actual crea incertesa i inestabilitat perquè CiU no reconeix l'estat de dret
Albert Rivera
president de Ciutadans
Tenim un president que vol crear fronteres i que no es reuneix amb qui no pensa com ell
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del partit popular
Reclamo al govern que també vulgui escoltar les entitats socials que lluiten contra la pobresa
Joan Herrera
president d'ICV-EUia

ICV no pactarà el punt sobre la consulta per a les europees

Iniciativa farà el seu camí i redactarà el programa electoral per a les eleccions europees d'acord amb un procés participatiu entre els militants, tal com s'ha fet sempre. El programa inclourà la defensa del dret a decidir a Catalunya, però tota similitud amb el punt que acabin pactant CiU i ERC serà “pura coincidència”, segons van avançar ahir fonts de la formació ecosocialista. Des que el líder d'ICV, Joan Herrera, va qualificar “d'excés de gesticulació” la cimera que el president de la Generalitat, Artur Mas, volia convocar per pactar un punt en comú en el programa per a les eleccions europees entre tots els partits que a Catalunya han acordat la data i la pregunta de la consulta, la formació ecosocialista s'ha refermat en aquesta posició, i ahir va deixar clar que rebutja formar part de les reunions per establir un acord programàtic que també ha estat reclamat des de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) perquè la reivindicació d'un referèndum tingui més força a Europa. ICV ha assistit a les dues reunions que s'han fet fins ara per acordar un text, però dilluns ja va anunciar que no participaria en més trobades. La CUP està pendent de decidir si es presentarà als comicis europeus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia