Política

El PSC s'abstindrà en el text de la resolució pel dret a decidir que sí va votar fa un any

CiU, ERC i ICV presenten dues propostes al Congrés en què insten al govern espanyol a iniciar un diàleg per facilitar la consulta i a acceptar el traspàs de la competència per convocar referèndums

El PP presenta un text en què vol que es reafirmi la Constitució i es rebutgin plans sobiranistes

El coordinador de diputats i senadors del PSC a Madrid, Albert Soler, ha anunciat aquest dimecres que el Grup Socialista (PSC i PSOE) s'abstindrà en les propostes de resolució que CiU, ERC i ICV han presentat en favor del dret a decidir. Els socialistes catalans no donaran suport d'aquesta manera al text que va comptar amb el seu “sí” ara fa un any, quan van trencar per primera vegada la disciplina de vot del PSOE en una resolució de CiU. També es decanten per una abstenció en el text del PP que dóna suport al govern espanyol perquè utilitzi “totes les mesures que li permeti l'ordenament jurídic per preservar la unitat d'Espanya”.

Els socialistes espanyols no han presentat esmenes als textos del PP, així com tampoc als de CiU, ERC i ICV, i tanquen d'aquesta manera la possibilitat de decantar el seu vot en una o altra direcció.

CiU i ERC han presentat dues propostes de resolució que recullen el text que fa un any va comptar amb el vot a favor del PSC a l'últim debat de política general. La redacció d'aleshores, que CiU ha plasmat en la seva literalitat, “insta el govern a iniciar un diàleg amb el govern de la Generalitat per possibilitar la celebració d'una consulta als ciutadans i ciutadanes de Catalunya per decidir el seu futur”. ICV ha aconseguit el suport d'IU i la CHA a un altre text que demana la transferència a la Generalitat de les competències per celebrar la consulta, en la línia del que va aprovar el Parlament.

El PSOE aposta per una subcomissió per facilitar el diàleg amb Catalunya

El PSC i el PSOE, per la seva banda, han presentat una resolució que no parla del dret a decidir i que demana una revisió del model territorial mitjançant la creació d'una subcomissió al Congrés que “faciliti el diàleg” i que redacti un “informe d'activitats i conclusions que permeti articular les oportunes iniciatives de reforma del model d'organització territorial”.

“No és cap incongruència”

El coordinador dels socialistes catalans a Madrid ha defensat aquesta resolució i ha assegurat que l'abstenció respecte a la resta de propostes està encara condicionada al fet que “hi hagi algun tipus de diàleg” amb CiU, ERC i ICV, malgrat que “ara per ara encara no s'ha produït”.

També ha justificat el canvi de criteri del PSC respecte a aquestes iniciatives -i especialment la de CiU- perquè “un any després” d'aquella votació “CiU no només no ha fet res perquè aquest text es posi en pràctica ni ha provocat la convocatòria de la Comissió Bilateral”, sinó que “ha pres una decisió unilateral al Parlament de Catalunya que és portar una votació al Congrés”, en referència a l'acord del Parlament per demanar a l'Estat la transferència de les competències per celebrar la consulta.

Per tant, segons Soler, el PSC “se sent alliberat” perquè “el compromís que van adquirir fa un any avui en dia no s'està complint”. A més, ha recordat que la seva formació va arribar a un acord amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, la setmana passada, per fer una abstenció i no votar cap text que no estigui prèviament acordat. Abstenir-se en aquesta votació, ha apuntat, “no és cap incongruència”.

Resolució del PP

El PP també presenta una resolució, en què sol·licita que el Congrés reafirmi els valors de la Constitució i la seva vigència i que ratifiqui que no caben iniciatives o plans en qualsevol àmbit institucional que excedeixin els principis de sobirania i legalitat.

El text del PP insta la Cambra a proclamar que “no pot una part de la ciutadania decidir el que li correspon al conjunt del poble espanyol, ni a una autoritat poder públic situar-se per damunt de la llei”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia