Política

‘No' del Congrés a la petició de CiU, ERC i ICV de negociar la consulta amb Catalunya

El ple rebutja les resolucions dels tres grups catalans que demanaven a Rajoy que negociï amb la Generalitat

PP i UPyD hi voten en contra i el Grup Socialista, amb els diputats del PSC inclosos, s'absté

El ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dijous amb el vot en contra del PP i UPyD i l'abstenció del Grup socialista (PSOE i PC) les tres propostes de CiU, ERC i ICV que reclamen a l'executiu espanyol que negociï amb la Generalitat la celebració una consulta, en la línia del text aprovat al Parlament que s'ha de debatre a les Corts en les pròximes setmanes. Les tres formacions han insistit aquest dijous a reclamar a Rajoy que atengui la petició de la ciutadania de Catalunya i no converteixi la Constitució en un mur infranquejable. El PSC ha justificat la seva abstenció -malgrat que l'any passat va votar el mateix text que ha presentat CiU- per la manca d'acord entre els dos executius.

El “no” del Congrés va acompanyat de l'aprovació per part del PP i d'UPyD d'una proposta de resolució dels populars que expressa el “suport” de la cambra al govern espanyol perquè “segueixi adoptant, des dels principis de la defensa de l'interès general, la responsabilitat, l'estabilitat i la moderació i en l'exercici de la seva disposició al diàleg, totes les mesures que li permeti l'ordenament jurídic per preservar la unitat d'Espanya, com una nació de ciutadans lliures i iguals sotmesos únicament a l'imperi de la Llei”.

Els textos de CiU, ERC i ICV anaven en la línia dels que van presentar l'any passat i demanen al govern espanyol que segui a negociar i s'avingui a negociar la consulta. CiU ha optat pel text que va rebre el suport dels socialistes catalans l'any passat, i que “insta el govern a iniciar un diàleg amb el govern de la Generalitat per possibilitar la celebració d'una consulta als ciutadans i ciutadanes de Catalunya per decidir el seu futur”.

ERC havia presentat també una proposta de resolució semblant a la que l'any passat van votar la majoria dels diputats catalans al Congrés i que insta el govern espanyol a “negociar amb les forces parlamentàries de Catalunya i el govern de la Generalitat la celebració d'una consulta que, utilitzant els mecanismes legals previstos, permeti conèixer la voluntat de la ciutadania de Catalunya sobre el seu futur polític”.

ICV ha aconseguit sumar els seus companys del grup parlamentari de l'Esquerra Plural (IU i Cha) a un text que insta el govern espanyol a delegar a la Generalitat la competència per autoritzar, convocar i celebrar referèndums per la via de l'article 150.2 de la Constitució Espanyola, “atenent d'aquesta manera la iniciativa impulsada des del Parlament de Catalunya”. A més demanava que “dialogui” amb el govern de Catalunya i “negociï” amb les forces parlamentàries de Catalunya “l'aplicació d'aquesta delegació de competències”.

Cadascun dels tres grups catalans ha votat a favor de les propostes de resolució dels altres. També han aconseguit el vot del PNB i de la majoria de formacions del MiXT, però no del PSOE ni del PSC, que l'any passat va trencar la disciplina de vot del Grup Socialista per primera vegada a la seva història en donar suport al text de CiU pel dret a decidir.

El coordinador dels socialistes catalans a Madrid, Albert Soler, va afirmar aquest dimecres que l'abstenció dels socialistes catalans al text que van aprovar l'any passat no suposa “cap incongruència” perquè “un any després” d'aquella votació “CiU no només no ha fet res perquè aquest text es posi en pràctica ni ha provocat la convocatòria de la Comissió Bilateral”, sinó que “ha pres una decisió unilateral al Parlament de Catalunya que és portar una votació al Congrés”,

El Congrés també ha rebutjat la proposta dels socialistes espanyols sobre la reforma del model territorial. El text demanava la creació subcomissió de la Comissió Constitucional format per representants dels grups parlamentaris, del govern espanyol i de les comunitats autònomes, que ha de tenir com a fruit un “informe d'activitats i conclusions que permeti articular les oportunes iniciatives de reforma del model d'organització territorial”.

El PP no ha donat suport tampoc a la proposta d'UPyD que instava el govern espanyol a castigar econòmicament la “manca de lleialtat constitucional” de les comunitats autònomes o “l'incompliment de les lleis espanyoles”. Segons la formació de Rosa Díez, en aquests casos cal “habilitar el Consell de Ministres per declarar la responsabilitat per aquest incompliment i acordar, en el seu cas, la compensació o retenció del deute amb les quantitats que ha de transferir l'Estat a l'Administració o entitat responsable per qualsevol concepte, pressupostari o no pressupostari”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia