Política

participació

Les entitats de Blanes podran intervenir en el ple i presentar-hi mocions

L'Ajuntament aprova una modificació del reglament orgànic municipal per donar veu a les associacions

N'hi ha 288 de registrades al cens del consistori

L'Ajuntament de Blanes va aprovar ahir obrir els plens municipals a les entitats amb una reforma del reglament orgànic municipal, el ROM. Segons aquesta modificació, les entitats, degudament registrades al cens municipal, podran intervenir en els punts de l'ordre del dia que siguin de la seva conveniència. “Si hi havia entitats que volien intervenir, no constava en l'acta”, va explicar l'alcalde, Josep Marigó. I és que fins ara en el decurs del ple només parlaven els regidors i les entitats i ciutadans ho podien fer un cop el ple havia acabat, i no es recollia en l'acta.

L'entitat que vulgui intervenir en un punt de l'ordre del dia haurà de presentar la petició al registre municipal com a molt tard el dia abans del ple –tanca a les tres de la tarda–. I els serveis jurídics determinaran la legitimitat de l'entitat per poder-hi intervenir. “Per exemple, una associació de veïns podrà intervenir en un punt que parli del seu barri”, va apuntar l'alcalde. No ho podran fer en aquells punts que, per llei, estan reservats exclusivament als representants polítics, com ara els debats d'ordenances i tributs. Serà l'entitat qui obrirà el debat del punt de l'ordre del dia amb una intervenció de cinc minuts. Posteriorment s'entrarà en la discussió dels partits polítics amb les seves rèpliques. L'associació, però, no podrà replicar fins als precs i preguntes del final del ple.

Així mateix, amb la modificació del ROM es permet que les entitats puguin presentar mocions. El procediment serà similar. L'hauran de presentar al registre i els serveis jurídics hauran de determinar-ne la legalitat i legitimitat. En aquest cas tindran un màxim d'un mes per dir-ho. Els representants de les associacions tindran cinc minuts per defensar la moció i no podran replicar fins que acabi el ple.

A Blanes hi ha registrades 291 entitats, si bé tres d'aquestes són formacions polítiques. Per tant, un total de 288 associacions tindran dret a poder intervenir en el ple i a presentar mocions. Ara bé, fonts municipals van explicar que moltes d'aquestes són inactives.

Finalment, el ROM també es va adaptar per recollir la participació dels regidors no adscrits.

LA FRASE

No es preveu la interactuació indiscriminada, sinó ben focalitzada
Josep Marigó
alcalde de Blanes

LA XIFRA

288
entitats
estan censades a Blanes i, per tant, tenen dret a intervenir en els plens. Algunes són inactives.

Recurs al TC per la llei de governs locals

El ple de Blanes també va aprovar ahir afegir-se al contenciós per presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra la nova llei d'administracions locals. “Si una sisena part dels municipis de l'Estat que representi una setena part de la població ens unim, podem presentar el recurs”, va explicar l'alcalde. Aquesta iniciativa, que s'anirà estenent a altres municipis, és una proposta del Consell de Governs Locals de Catalunya. Ahir, precisament, es va sotmetre al ple l'adequació del sou de l'alcalde a aquesta nova llei, que passarà dels 55.075 euros l'any als 55.000, és a dir una reducció anual de 75 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.