Política

ICV descarta portar un punt comú sobre la consulta a les europees amb CiU i ERC

Herra assegura que els ecosocialistes ja han dit “tot el que havien de dir” i no participaran en cap més reunió per pactar un punt comú per al programa electoral

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha rebutjat avui portar un punt comú en el programa electoral europeu sobre la consulta sobiranista, tal com demanen CiU i ERC, però ha ratificat el compromís d'ICV amb la celebració d'un eventual referèndum a Catalunya.

En roda de premsa conjunta amb el cap de llista a les europees del partit, Ernest Urtasun, a la seu d'ICV, Herrera ha explicat que els ecosocialistes no compartiran un punt comú en les europees amb els altres partits que van pactar el desembre passat la data i la pregunta per a una eventual consulta.

Herrera ha afirmat que això es degut a, entre d'altres coses, que el seu partit no comparteix la política internacional de CiU: “Tenim una política internacional diferent -ha dit- perquè fer la pilota a Israel, que no reconeix el dret d'autodeterminació dels pobles, per a nosaltres perjudica el dret a decidir”.

El coordinador nacional d'ICV ha assegurat que no acceptarà “lliçons” dels que els diguin que, amb aquest gest, ICV no defensa el dret a decidir, perquè ho estan fent “com qui més” en aconseguir que ho defensi IU, “un referent a nivell d'estat”, cosa que té “un valor extraordinari”.

“A Europa -ha explicat- farem el que hem fet fins ara, defensar el dret a decidir i demanar a la UE que avali el que volem els catalans. Ho farem d'acord als nostres principis i valors, amb una política internacional coherent”.

Així, Herrera ha denunciat que els acusin de no defensar el dret a decidir per no compartir un punt comú en el programa europeu perquè, segons el seu parer, “un dels problemes dels quals volen guanyar el dret a decidir és que semblen més preocupats a sembrar dubtes que en capitalitzar-lo”.

“Hi ha algun dubte de què la CUP és independentista perquè no s'ha assegut a la taula de les reunions?” ha preguntat.

D'una altra banda, Herrera ha denunciat que les polítiques d'austeritat que han imperat a Europa són les causants de generar la “llavor del populisme i del feixisme” en alguns països europeus.

Per aquest motiu, Urtasun ha explicat que un dels pilars que guiarà la campanya europea d'ICV serà la lluita contra la possibilitat que els partits d'extrema dreta formin un grup al Parlament Europeu, motiu pel qual demà ICV celebrarà una jornada en contra del feixisme a Europa.

Urtasun ha coincidit en que “aquests partits vénen alimentats per les polítiques d'austeritat” que són, al seu parer, els “motors de la desafecció cap al procés europeu i cap al feixisme”.

“No és gratis quan el ministre d'Interior francès, Manuel Valls, expulsa a immigrants, o quan el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, dispara pilotes de goma a Ceuta. Aquestes accions alimenten els discursos xenòfobs”, ha dit.

Urtasun ha explicat que la recepta d'ICV en contra d'aquestes polítiques és “aïllar” els actors d'extrema dreta de les institucions, utilitzar tots els mecanismes legals que impedeixin que formin un grup parlamentari a Europa i nodrir un espai de memòria històrica que expliqui com la UE ha lluitat contra el feixisme

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia