Política

Duran aposta per “explorar” una reforma de la Constitució tal com proposa Rajoy

Creu que Rajoy, per primera vegada, ha obert la porta a la reforma de la Carta Magna i considera que és una via que cal explorar

Reitera que cal reprendre les converses entre el govern espanyol i el català de forma discreta per trobar “sortida al conflicte”

El president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, creu que cal explorar-ho tot, també la possibilitat de reformar la Constitució com va proposar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant en debat de política general al Congrés. En la carta web dirigida a la militància, Duran creu que Rajoy, per primera vegada, ha obert la porta a la reforma de la Carta Magna i considera que és una via que cal explorar. Això sí, afegeix que “qualsevol sortida ha de ser sotmès a la consulta dels ciutadans”.

Duran dubta si la reforma de la Constitució és” una porta viable o si el fet de deixar-la oberta és pura retòrica o estratègia intencionada”, però de totes maneres, aposta per explorar aquesta opció que el president de l'executiu espanyol ha apuntat aquesta setmana en les seves intervencions en el marc del debat de política general al Congrés. Segons el líder d'Unió, Rajoy va voler deixar clar que veu possible la reforma constitucional.

En cas que es pogués tirar endavant, Duran creu s'hauria de sotmetre a la consulta dels ciutadans argumentant que sinó el “problema es tancaria en fals”.

A més, ha insistit en la necessitat de reprendre el diàleg entre els dos governs i ha avisat que “tancar totes les portes no beneficia ningú i perjudica tothom”. En aquest sentit, ha rebatut les declaracions del govern espanyol que culpen el Govern de la falta de diàleg per haver acordat la data i el contingut de la consulta. Segons Duran, abans de l'acord de la data i la pregunta tampoc havien donat res de si les converses discretes que s'havien mantingut a través de persones de confiança de cada govern.

“ A hores d'ara Rajoy no vol cap consulta, ni que pactéssim pregunta i data com van fer Cameron i Salmond. No sé què hauria passat si no haguéssim fixat data i contingut del referèndum consultiu. Ells diuen que el diàleg llavors seria possible, però el fet és que, abans de concertar les preguntes i el dia, tampoc havien donat res de si les converses discretes que havíem tingut per mitjà de persones de confiança de cada govern. A més, feia molts mesos que proposava al mateix president Rajoy aquesta fórmula de diàleg, i si es va endarrerir el seu inici no va ser pas per culpa nostra. El president Mas ho va tenir clar des del primer moment i va acceptar-la ràpidament, i va designar qui l'havia de conduir per part nostra. Ara, un cop fixades les posicions per ambdues parts, el diàleg s'hauria de tornar a reprendre. No cal fer-ho amb soroll, però s'ha de ser capaç de trobar una porta oberta que doni sortida al conflicte.”

La política fiscal

D'altra banda, Duran ha lamentat que la política fiscal que s'està aplicant hagi fet desaparèixer les classes mitjanes. “Les hem proletaritzat fins a la seva desaparició i això és letal per a una societat com la nostra, particularment de la catalana”, ha assegurat amb unto d'autocrítica. Segons el líder d'Unió, només algunes professions liberals com economistes, advocats, consultors i socis de grans despatxos o multinacionals s'han salvat de la “proletarització”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.