Política

El govern confia que Barcelona entri en la hisenda pròpia

Mas-Colell preveu que les grans ciutats s'integrin a la xarxa

54 municipis han fet insubmissió fiscal a l'Estat

El govern preveu que les grans ciutats, inclosa Barcelona, s'integrin a l'embrió de la hisenda pròpia. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, es va mostrar confiat que el funcionament de la xarxa Tributs de Catalunya, integrada per l'Agència Tributària catalana i les diputacions, afavorirà que els grans consistoris s'incorporin a la teranyina d'oficines en funcionament amb finestreta única, en què ja hi ha 53 seus en funcionament. Aquesta és, de fet, una de les principals mancances de l'embrió de la hisenda: que les grans ciutats que no han delegat la gestió dels seus impostos a les diputacions se n'han quedat fora, com ara Sabadell, Terrassa o Reus.

Durant una compareixença al Parlament, Mas-Colell també va revelar que 54 municipis van ingressar l'any passat l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària de Catalunya. L'Associació de Municipis per la Independència va instar les entitats adherides a fer insubmissió fiscal a Espanya aprofitant els marges que el marc legal atorga a la Generalitat. Mas-Colell va confirmar que els ajuntaments insubmisos van ingressar a l'agència 5,8 milions, que van ser transferits com a “incidència” a l'administració espanyola amb “la màxima diligència”.

Els deures de l'executiu

El govern també va al·legar que en la llista de deures pendents per a la futura hisenda també figura la recaptació de l'impost de patrimoni, que executarà quan en tingui la “capacitat”. L'executiu, però, dóna per impossible la constitució del consorci tributari previst a l'Estatut, en què havien de participar de manera paritària l'Agència Estatal d'Administració Tributària i l'agència catalana, i que no s'ha desplegat per la falta de voluntat de Madrid. Tot i que el Consell Assessor per a la Transició Nacional assenyala que seria una bona via per a una construcció pactada de la hisenda, la realitat s'imposa. Per Mas-Colell, l'intent del tripartit per desplegar el consorci, pendent des del 2008, va ser un “fracàs estrepitós”.

En la política unilateral de la Generalitat també hi ha la convocatòria de 24 places al cos tècnic de gestors tributaris o la previsió de fer una recaptació executiva de tributs massiva a partir del segon semestre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia