Política

Monago insta Rajoy a castigar Catalunya per incomplir el dèficit

El president d'Extremadura reitera que Catalunya és un territori privilegiat i dubta que la Generalitat torni els diners del FLA

“La pela és la pela. Jo no tinc res contra Catalunya, però una altra cosa són alguns polítics catalans”, assegura l'endemà de presentar les balances fiscals

El president extremeny, José Antonio Monago, ha reiterat aquest dijous des de Madrid que Catalunya és un territori privilegiat i ha posat en dubte que la Generalitat acabi tornant els diners que ha rebut en qualitat de préstec del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). També ha demanat al govern espanyol que “prengui mesures” contra Catalunya i la resta de territoris que han incomplert els objectius de dèficit. Amb tot, ha negat que tingui “cap problema” amb Catalunya, però “una altra cosa són alguns polítics catalans”.

Monago ha ofert un esmorzar informatiu a Madrid just l'endemà de presentar les “balances reals” que ha elaborat el seu executiu i que han estat titllades pel conseller Mas-Colell com un “despropòsit” perquè barreja conceptes com el FLA amb el finançament autonòmic. El document presentat, de 33 pàgines apunta que Catalunya és la primera comunitat en finançament per habitant, mentre que Extremadura la desena.

En aquest marc, ha tornat a acusar Catalunya de ser un territori privilegiat quan és l'única comunitat que “incompleix sistemàticament” el dèficit i les sentències dels tribunals. Per això ha advertit que qualsevol plantejament del repartiment dels recursos que no impliqui el finançament dels serveis a Extremadura està “fora de la Constitució” i ha rebutjat que el nou sistema de finançament parteixi de les balances fiscals, que són “una xifra poc informativa” perquè “combina fluxos particulars d'aspectes diversos”.

Catalunya i el FLA

També ha posat en dubte que Catalunya torni els diners que ha rebut del Fons de Liquiditat Autonòmica. Segons Monago, hi ha “autoritats catalanes” que han dit que com que el saldo fiscal és negatiu “al final no ho tornen”. “Quan ho vegin aquests ulls....”, ha dit. Segons Monago, el FLA també “és finançament” perquè l'Estat ha posat sobre la taula “40.000 milions d'euros” que resolen “problemes particulars d'algunes comunitats i que es detrauen dels pressupostos dels ministeris”.

Mesures contra Catalunya

Per aquest motiu ha instat el govern espanyol a “prendre mesures” contra els territoris que, com Catalunya, no compleixen el dèficit. El que cal, ha afirmat, és “que s'apliqui la Llei d'estabilitat” per a tots, perquè les lleis estan per complir-les i “complir o no complir pot semblar el mateix, però no ho és”.

“No desitjo mal a Catalunya”

En resposta a una pregunta sobre la seva relació amb Catalunya, Monago també ha afirmat que ell “no desitja mal a Catalunya” on té “la meitat de la seva família”. “Una altra cosa són alguns polítics catalans”, ha dit. Segons Monago, el que cal preguntar és “quin problema té Catalunya amb la resta d'Espanya”. “No tinc cap problema amb Catalunya mentre no afecti els meus interessos”, ha dit, però “la pela és la pela”.

En aquest marc, ha acusat Catalunya de fer un “discurs de la insatisfacció”. “Quan un radicalitza els seus discursos, radicalitza la seva situació, i quan es posa en un carreró sense sortida és molt difícil donar una dutxa freda als ciutadans, però això és el que ha de fer el seu govern”.

Catalunya, territori privilegiat

Davant del secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, que ha estat present a l'acte, Monago ha criticat que l'executiu espanyol no hagi estat “just” amb les comunitats que han complert amb el dèficit i ha assegurat que Extremadura pateix una “insularitat” per la manca d'infraestructures superior al de les Illes Canàries. “Quan un treballa complint objectius en benefici de tots no entén algunes coses que passen en aquest país, i crec que tots els espanyols de manera solidària han de finançar els serveis bàsics al nostre país”.

Segons Monago, totes les reformes del model de finançament que s'han fet fins ara han estat “a instàncies de Catalunya”, però “si estem en un mateix país tots tenim les mateixes obligacions i drets” i “nosaltres creiem en una reforma del finançament autonòmic però d'Espanya” perquè totes les regions “tenen dret a convergir” i en els últims cinc anys el Fons de Convergència pensat per aquesta convergència “ha disminuït en un 60%, de 1.225 milions d'euros al 2010 als 432 milions al 2014”.

1% per al fons de compensació interterritorial

Per aquest motiu ha anunciat que demanarà una reforma del Fons de Compensació -inclòs al sistema de finançament- perquè el govern espanyol destini un 1% del pressupost no financer a garantir un “finançament solidari”, de manera que hi hagi un mecanisme de convergència que s'actualitzi cada set anys. Seria, segons Monago, un “mecanisme de ferro” que implicaria “duplicar si és necessari” el fons “si no s'avança cap a la convergència”, de manera que “sempre estigui per sobre els 1.000 milions d'euros”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia