Política

El Parlament agilita la seva llei local per compensar l'estatal

Comencen les compareixences per recollir aportacions i intentar que la normativa sigui operativa cap a l'estiu

La celeritat que dilluns demanava la vicepresidenta, Joana Ortega, al Parlament perquè s'agiliti el tràmit per aprovar la llei catalana de governs locals va tenir ahir la seva traducció amb l'inici de les compareixences de representants d'entitats i administracions perquè donin el seu parer sobre la proposta del govern, amb la voluntat de fer incorporacions. Les previsions són que la llei catalana sigui vigent cap a l'estiu. De les prop de vint intervencions que hi va haver, el que va quedar clar és el rebuig a la llei estatal sobre la matèria que ha aprovat el PP a Madrid i contra la qual es preparen diversos recursos d'inconstitucionalitat. I un dels principals dubtes és l'afectació que tindrà l'estatal sobre la catalana.

En aquest sentit, un dels més contundents va ser el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch. Va insistir que no es pot permetre la intromissió de la llei espanyola i que la del Parlament ha d'introduir canvis estructurals perquè no quedi sotmesa a la reglamentació del PP. Tot això, amb vista a la possible derogació de la norma estatal a partir dels recursos al Tribunal Constitucional.

El perfil dels compareixents d'ahir és mol ampli: representants de consells comarcals o diputacions, l'Associació de Micropobles de Catalunya, l'FMC o l'AMB. Tots amb problemàtiques i demandes diferents. Per exemple, el president de l'Associació Espanyola de Municipis de Muntanya, Paco Boya, plantejava una realitat que Núria Parlon, diputada del PSC i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, reconeixia que li quedava allunyada perquè la seva és completament diferent.

Igualment, el president de l'Agrupació d'Entitats Municipals Descentralitzades de Catalunya, Josep Puig, va reclamar que es reconegui la importància que tenen les 63 EMD en funcionament a Catalunya i que se les doti d'un marc legal definit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia