Política

jornades

Santiago Vidal apel·la a la legalitat de la consulta

El magistrat de l'Audiència de Barcelona considera que el referèndum s'emmarca en les lleis internacionals i catalanes

Obre les Jornades Breyting, que es fan fins al dia 15 a Vidreres

El jutge Santiago Vidal va assegurar ahir que la consulta d'autodeterminació prevista per al 9 de novembre és legal. “Convocarem i celebrarem una consulta perfectament d'acord amb la llei internacional i la catalana i en desacord amb l'espanyola”, va assegurar en el marc de les Jornades Breyting que es fan a Vidreres.

El magistrat de l'Audiència de Barcelona va dir als assistents que amb vista al 9-N “els tocarà decidir desobeir o no desobeir”, i va criticar el fet que el govern espanyol parli d'il·legalitat. “De moment només parlem, encara no hem convocat res, d'il·legalitat no n'hem fet cap; pensar i dir el que es pensa a Espanya encara no és il·legal, però tot arribarà”, va ironitzar. El jutge ho va dir en el marc d'un col·loqui sobre desobediència civil, que Vidal considera que és positiva. “La desobediència civil, si és democràtica, pacífica, i si darrere hi ha arguments ètics, és una mostra de la participació ciutadana”, va assegurar, però a la vegada va dir que les lleis s'han de complir.

Vidal no es va estar de criticar Alberto Ruiz-Gallardón, ministre de Justícia, per una modificació del Codi Penal de “tarannà retrògrad i reaccionari”. El magistrat també va criticar durament l'anomenada “llei mordassa”, que va qualificar de “barbaritat”.

L'advocat Benet Salellas, que també va participar en el col·loqui, va assegurar que és “pràcticament una obligació rebel·lar-nos si les lleis no són justes”. “Tenim parlaments segrestats per uns interessos que no són els de la majoria; davant d'això es fan lleis injustes”, va afirmar. Pel que fa a la qüestió nacional, l'advocat va qualificar de “frau” la possibilitat que unes eleccions plebiscitàries acabin substituint el referèndum d'autodeterminació. “La gent demana un referèndum i s'ha de celebrar un referèndum”, va sentenciar.

La conferència la va obrir i moderar el professor de filosofia Joan Vergés, que va explicar el significat de la desobediència civil. Les jornades van ser inaugurades per l'alcalde, Jordi Camps.

Quatre dies més

Les Jornades Breyting continuen avui i demà i acabaran el cap de setmana vinent. Avui al matí (10.30 h) David Jou, catedràtic de física de la UAB i poeta, pronunciarà la conferència Ciència i religió: el diàleg de l'existència. I a la tarda es faran una sèrie de conferències curtes a càrrec d'investigadors locals (17 h). Finalment, la conferència del sociòleg Salvador Giner s'ha suspès.

Les Jornades Breyting, organitzades per l'entitat cultural Activa 21 –formada per joves de 18 a 25 anys–, volen esdevenir un espai enfocat al coneixement, la reflexió i el debat per analitzar i entendre cap on s'encaminen les societats actuals.

Els organitzadors s'inspiren en el moviment social viscut a Islàndia el 2008. No en va el nom de les jornades, Breyting, prové de l'islandès i significa “canvi” o “alteració”.

LES FRASES

Tenim parlaments segrestats per uns interessos que no són els de la majoria; davant d'això es fan lleis injustes
Benet Salellas
Advocat
Pensar i dir el que es pensa a Espanya encara no és il·legal, però tot arribarà
Santiago Vidal
Magistrat de l'audiència de barcelona
Convocarem i celebrarem una consulta perfectament d'acord amb la llei internacional i la catalana i en desacord amb l'espanyola
ç
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia