Política

Collboni deixa el Parlament i aposta per les primàries

Laia Bonet, que és la següent a la llista electoral i ha estat crítica amb Navarro, anuncia avui si accepta entrar com a diputada

La comissió de garanties ajorna un mes la decisió sobre els díscols

El fins ara portaveu del PSC, Jaume Collboni, deixarà l'escó al Parlament per concentrar totes les forces en les primàries per escollir candidat socialista a Barcelona. La jugada tàctica de Collboni provocarà una sèrie de moviments inesperats per a la direcció del partit. L'exdiputada Laia Bonet, que s'ha mostrat molt crítica amb Pere Navarro, anuncia avui si accepta o no entrar com a diputada, ja que li correspon en ser la següent a la llista electoral del PSC per Barcelona. Si Bonet, seguint el llistó de Collboni, també rebutja l'acta, entrarien o Javi López –que amb tota probabilitat serà eurodiputat a partir del
juny– o Cristòfol Gimeno, expresident del Consell Comarcal del Bages.

El grup del PSC al Parlament continuarà immers en el Dragon Khan d'aquesta legislatura. Primer va ser l'adéu d'Àngel Ros i l'arraconament dels tres diputats díscols per la qüestió del dret a decidir. Ara Navarro podria haver de suportar el retorn d'una cinquena diputada propera als sectors crítics que s'uniria al grup de Marina Geli, Joan Ignasi Elena, Rocío Martínez-Sampere i Núria Ventura.

El PSC, ahir, reconeixia que no pot fer res per evitar-ho i afirmava oficialment que si Laia Bonet va ser inclosa per Navarro a la llista electoral vol dir que “és una persona valuosa i farà una bona feina”.

Collboni, en una carta oberta, va anunciar ahir que deixava l'escó per apostar per practicar “una política amb noves formes i sense por al risc”. Era una manera de demostrar a l'electorat socialista barceloní que la seva “prioritat” són avui les primàries i, de pas, agafar distàncies amb l'aparell del partit. A més, ahir va sumar el suport del coordinador dels diputats del PSC al Congrés, Albert Soler, que va estar a punt de presentar-se a primàries. Res obligava Collboni a deixar l'acta de diputat ja que no la podrà recuperar guanyi o perdi la cursa barceloni-na. L'altra diputada que es presenta, Rocío Martínez-Sampere, no ha anunciat cap moviment en aquesta mateixa línia.

La campanya de les primàries barcelonines, que es va iniciar ahir, podria veure's afectada per la situació dels crítics dins del partit. La Comissió de Garanties, segons fonts socialistes, va ajornar la decisió sobre el càstig als tres diputats díscols i al dirigent Fabián Mohedano fins a final del març. L'instructor dels dos expedients, Josep Ayuso, va ser escollit alcaldable del PSC a Sabadell, i això li genera una “incompatibilitat”.

El PSC gironí, al costat de Mas en la consulta

El primer secretari del PSC gironí, Juli Fernández, va donar suport ahir a Artur Mas perquè convoqui la consulta emparant-se en “les lleis catalanes i el Parlament”, després que el govern espanyol hagi tancat la porta a transferir la competència. La postura de Fernàndez, dirigent afí a la direcció i que no és membre dels corrents crítics, contradiu el criteri que en moltes ocasions ha expressat Navarro en favor d'una consulta legal i acordada amb l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia