Política

El Memorial Democràtic, a l'antiga seu d'Edicions 62

Està situada al barri del Raval de Barcelona i ara s'obrirà un procés de diàleg amb les entitats memorialistes per definir l'espai

Disposa de 1.150 m², on es concentrarà la zona pública i la d'oficines

El Memorial Democràtic, després de gairebé tres anys sense seu fixa oberta al públic i amb múltiples trasllats, obrirà la seva nova seu a l'estiu al districte de Ciutat Vella de Barcelona. Ocuparà l'antic edifici d'Edicions 62 al barri del Raval. L'antic Espai Memorial Democràtic, al número 69 de la Via Laietana, va tancar el febrer del 2011 després de rebre un requeriment de l'Ajuntament de Barcelona en què s'alertava que l'edifici no s'ajustava a la normativa per problemes amb les evacuacions d'emergència, la ventilació i la retolació de la façana. Va començar llavors un periple en què associacions de la memòria històrica es van oposar rotundament a la decisió del govern de traslladar la seu a Montjuïc.

Segons ha pogut saber aquest diari, després de mesos de buscar un espai que s'adigués amb les necessitats del Memorial –un lloc cèntric i ampli, tal com demanaven les entitats de memòria històrica–, la decisió ha estat ocupar l'antiga seu d'Edicions 62, d'uns 1.150 m². La meitat de l'espai serà zona pública i la resta per a les oficines, i el trasllat es preveu fer-lo l'estiu vinent. El director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, va informar que s'ha fet un contracte de lloguer de deu anys que suposarà un estalvi d'entre 50.000 i 60.000 euros anuals respecte a les oficines que fins fa poc funcionaven a la Diagonal. El Memorial va començar a funcionar dividit: una part a la Via Laietana i l'altra a la Diagonal. En tancar la de Via Laietana, l'Ajuntament de Barcelona va cedir dos espais al castell de Montjuïc. La cessió es manté tot i el trasllat. No obstant això, el gruix de la biblioteca –ara al castell– es portarà cap al Raval. El director va mostrar ahir la seva satisfacció per l'acord, ja que permetrà unificar en un sol lloc la zona pública i les oficines del Memorial, a més de fer-lo molt més accessible a la ciutadania.

La intenció és que s'obri un procés participatiu per repartir, pensar i idear els espais que tindrà la futura seu del Memorial entre les entitats i persones que formen part de la junta del Memorial i del Consell de Participació del Memorial. A les noves instal·lacions s'hi hauran de situar la seu institucional i les oficines del Memorial, una sala d'actes, un arxiu o una sala d'exposicions.

El president del Consell de Participació del Memorial i de l'Associació Expresos Polítics del Franquisme, Enric Pubill, va validar ahir el trasllat, ja que aquesta era una vella reivindicació. “El govern al final s'ha adonat que teníem raó i que Montjuïc no era un lloc idoni”, va afirmar ahir. Pubill també va demanar que es compti amb les entitats memorialistes en la presa de decisions, però també que les petites obres que s'han de fer es facin com més de pressa millor. Hi ha prevista una reunió del Consell de Participació per al dia 24 de març i allà s'aprofitarà per plantejar els dubtes i qüestions. “Hem lluitat molt perquè el Memorial tirés endavant i governi qui governi ha de seguir. És una qüestió de memòria”, va concloure.

Iniciativa, ERC i la CUP havien criticat sovint la reducció de partides del Memorial Democràtic des de l'arribada al govern de CiU. Els partits d'esquerres consideraven que la conselleria dirigida per la vicepresidenta, Joana Ortega, volia deixar morir a poc a poc el Memorial. Per exemple, la retallada en el pressupost de la institució va ser el 2012 d'un 30% –de 2,1 milions d'euros a 1,4–. El personal del Memorial, creat durant el govern d'esquerres, ha passat dels 37 treballadors del seu millor moment als 28 actuals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia