Política

Kíev escalfa Crimea

El Parlament ucraïnès dissol el legislatiu de la península perquè veu il·legal la consulta d'avui

Turtxínov denuncia que el Kremlin vol desestabilitzar l'est del país

Rússia veta una resolució de l'ONU contra el referèndum

La tensió a Ucraïna entre les autoritats estatals i les de la república autònoma de Crimea, que mútuament no es reconeixen, va pujar de to ahir enmig de la por d'una escalada de violència pel desplegament de tropes russes, que s'ha intensificat els darrers dies en aquesta península del mar Negre que es prepara per unir-se a Rússia.

La Rada Suprema d'Ucraïna (Parlament) va dissoldre el Consell Suprem de Crimea (el legislatiu), que avui celebra el referèndum sobre l'annexió d'aquesta península a Rússia. Aquesta decisió es va aprovar després que el Tribunal Constitucional ucraïnès declarés “il·legal” la resolució del Parlament de Crimea de celebrar un referèndum avui, pel qual prop d'un milió i mig de persones estan cridades a les urnes per triar entre si estan d'acord amb la reunificació a la Federació de Rússia o si prefereixen tenir més autonomia en el marc d'Ucraïna.

El Parlament de Crimea, que de fet la setmana passada ja va proclamar la independència de la península respecte a Ucraïna, tampoc reconeix ni la resolució ni el mateix Constitucional. Mikhaïl Maliixev, cap de la comissió parlamentària que preparava el referèndum, ahir va recordar que “la voluntat popular s'expressa a través de les eleccions, els referèndums o altres formes de democràcia” i que qualsevol acció o institució que “usurpi el poder que pertany al poble és inconstitucional i il·legal”.

En la sessió parlamentària d'ahir a Kíev, el president interí d'Ucraïna, Oleksandr Turtxínov, també va voler alertar del perill que corre la zona est del país, de majoria russòfona, que els darrers dies ha viscut escenes de violència i ha provocat dos morts a Kharkiv i un a Donetsk. Turtxínov va acusar “agents del Kremlin” d'organitzar i finançar les protestes a l'est d'Ucraïna i va demanar a la gent que no cedeixi a cap provocació perquè Rússia no pugui justificar l'enviament de tropes. Turtxínov va acabar dient: “La situació és molt perillosa, no estic exagerant, hi ha un perill real d'amenaces d'invasió de territori ucraïnès.”

Moscou, que amb el pretext de maniobres rutinàries els darrers dies ha fet un gran desplegament militar prop de la frontera amb Ucraïna, també prepara el terreny. Ahir al vespre, el Ministeri d'Afers Estrangers rus va emetre un comunicat en què deia que estudia les moltes peticions que s'han rebut perquè Rússia defensi els ciutadans de l'est d'Ucraïna.

Cop d'estat

Com s'esperava, Rússia va vetar ahir al Consell de Seguretat de les Nacions Unides una resolució presentada pels Estats Units per defensar la integritat territorial d'Ucraïna i no reconèixer el referèndum de Crimea. L'ambaixador rus a l'ONU, Vitali Txurkin, va dir que la resolució anava contra la igualtat de drets dels ciutadans de Crimea i contra el seu dret a l'autodeterminació. Segons Txurkin, Moscou defensa el principi de la integritat territorial, però creu que el cas de Crimea és diferent, perquè la situació és el resultat del “cop d'estat inconstitucional protagonitzat per radicals” a Kíev.

Els líders ucraïnesos denuncien una invasió militar

Ucraïna va acusar ahir Rússia d'haver envaït militarment el seu territori desplegant una vuitantena de soldats, quatre helicòpters i tres vehicles blindats en un poble situat just a l'altre costat de la frontera administrativa entre la península de Crimea i la Ucraïna continental. Les autoritats ucraïneses han demanat la retirada immediata dels soldats russos de territori ucraïnès, concretament es tracta de la regió de Jerson, al sud del país. L'ambaixadora nord-americana a l'ONU, Samantha Power, va assegurar que, si es confirma aquesta invasió, “seria una escalada perillosa”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia