Política

García-Margallo veu un “paral·lelisme absolut” entre Crimea i Catalunya

El ministre d'Exteriors espanyol afirma que un referèndum que viola la constitució d'un estat viola també la legalitat internacional i esdevé “nul, sense efectes jurídics”

Demana als polítics catalans que expliquin quines serien les conseqüències de la independència

El ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, veu un “paral·lelisme absolut” entre el referèndum de Crimea i la consulta sobiranista a Catalunya.

Després de reunir-se amb els seus homòlegs dels 28 a Brussel·les, el titular d'Exteriors ha assegurat que la UE ha deixat clar que “un referèndum que viola una constitució interna, viola per definició la legalitat internacional, és nul i no produeix efectes jurídics”.

Segons ha explicat, la disposició constitució ucraïnesa que garanteix la integritat territorial del país és “exactament igual als preceptes que té la constitució espanyola i totes les constitucions del món, llevat de la d'Etiòpia”, ha precisat.

“No produir efectes jurídics vol dir que un territori que s'escindeix en una violació flagrant de la seva constitució interna no pot aspirar al reconeixement internacional”, ha apuntat. En aquest sentit, ha posat com a exemples, a més de Crimea, els casos d'Abkhàzia, Ossètia del Sud, o Transnístria.

“El que s'ha dit aquí és que ningú pot reconèixer en dret internacional el referèndum d'ahir, fos quina fos, i ha estat molt alta, la majoria que ha votat per la secessió d'Ucraïna com a primer pas per a l'annexió [a Rússia], simplement perquè viola la constitució”, ha explicat el ministre. “Per tant, el paral·lelisme [amb Catalunya] és absolut”, ha defensat.

Per aquest motiu, ha exigit als polítics catalans que advoquen per la independència “que expressin amb claredat quines són les conseqüències d'aquesta opció política”.

García-Margallo ha volgut reforçar el seu plantejament amb una metàfora marinera: “No es tracta d'amenaçar sinó d'advertir que hom no ha de sortir a la mar sense mirar les cartes de navegació i sense veure els butlletins meteorològics si es volen evitar dificultats en alta mar”.

En qualsevol cas, ha reiterat que el referèndum a Catalunya “no es produirà” i, per tant, “no hi haurà declaracions [de la comunitat internacional] sobre un referèndum que no tindrà lloc”.

“Tots estem convençuts, fins i tot Mas, que no és possible una consulta d'autodeterminació perquè viola l'article 1.2 de la constitució, que diu que el dret a decidir correspon al poble espanyol en la seva totalitat i no a una part. I en segon lloc, perquè l'article 2 parla de la unitat indissoluble de la nació espanyola, pàtria comú i indivisible”, ha insistit.

Margallo s'ha mostrat convençut que, plegades, Catalunya i Espanya tenen un “passat, present i futur prometedor”. “És veritat que hem de parlar d'algunes coses”, ha reconegut el ministre, referint-se a “les inversions, la llengua i la cultura o el sistema de finançament”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia