Política

El Vènet vota en referèndum

La regió italiana fa una consulta no oficial sobre la independència

La Lliga Nord vol apropiar-se de la iniciativa, impulsada per un comitè ciutadà

“Vols que el Vènet esdevingui una república federal independent i sobirana? Sí o no.” Aquesta és la pregunta, única i directa, que els habitants de la regió del Vènet, al nord-est d'Itàlia, poden respondre des de diumenge i fins divendres. Es tracta d'un referèndum consultiu, no vinculant, que pretén servir de sondeig per saber la voluntat d'independència dels cinc milions de ciutadans del Vènet i poder, amb el resultat a la mà, avalar la demanda d'un referèndum oficial o, fins i tot, una possible declaració unilateral d'independència.

Els venecians poden votar a través d'internet i per telèfon. La consulta, organitzada pel comitè ciutadà Plebiscito.eu ha rebut el suport econòmic d'alguns empresaris de la zona: la base militant independentista vèneta ha estat històricament capitanejada per petits empresaris i artesans. Els partits independentistes vènets com ara Veneto Stato (VS) han donat suport a la iniciativa, però també la formació xenòfoba Lliga Nord, que se n'ha volgut apropiar.

El governador de la regió del Vènet, el leghista Luca Zaia, exministre de Silvio Berlusconi, en declaracions a la premsa propera a Il Cavaliere –l'única d'àmbit estatal que ha tractat el tema–, s'ha mostrat molt entusiasmat amb la consulta. I, com acostuma a fer la Lliga Nord, ha posat Catalunya com a referent. “Si Barcelona aconsegueix la independència, seguint el seu mètode la podrà aconseguir també Venècia”, va dir Zaia al diari dretà Libero Quotidiano. I, amb el to leghista habitual, hi va afegir: “Renzi no té collons per castigar les regions del sud que han fet fallida i estan ofegant les del Nord.”

Desvincular-se dels xenòfobs

Els independentistes vènets no veuen amb bons ulls l'apropiació leghista d'aquest referèndum. El secretari general de VS, Antonio Guadagnini, considera oportunistes els dirigents leghistes que ara s'apunten al carro de la independència, quan han format part del govern estatal i han usat l'amenaça del secessionisme sols com a mesura de pressió per obtenir contrapartides, “sense creure-hi”. A més, Guadagnini recorda que la Padània és una nació inventada per la Lliga Nord i vol desvincular les aspiracions independentistes de l'antiga nació vèneta de les del partit d'extrema dreta.

Les enquestes indiquen una victòria de l'independentisme en un referèndum en el qual es votarà també la sortida de la Unió Europea i de l'OTAN. La consulta, que es va iniciar el mateix dia del referèndum de Crimea, és seguida amb interès per la premsa russa i anglesa, però en canvi és ignorada pels mitjans de comunicació italians.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia