Política

Els catalans a favor d'un estat propi ja arriben al 60%, segons el CEO

El sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat registra un nou augment dels ciutadans favorables a la independència des del novembre passat (54%)

Un 87% dels catalans acataria el resultat de la consulta

Els catalans que estan a favor d'un Estat propi continuen augmentant. Així ho reflecteix l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, realitzada el desembre passat, que conclou que els partidaris d'una Catalunya independent ja arriba gairebé al 60% (59,7%), sis punts més que en l'última enquesta del CEO del novembre passat, en què el percentatge era del 54,7%.

Pel que fa als partidaris del no, en aquesta ocasió també augmenten i passen a representar un 29% dels ciutadans, set punts més que en l'enquesta del novembre del 2013 (22,1%).

Per demarcacions, els partidaris d'un Estat propi són el 58% a Barcelona, el 62% a Girona, el 70% a Lleida i el 61% a Tarragona.

A més, aquest sondeig també conclou que una àmplia majoria dels catalans, un 87%, acataria el resultat que surti de la consulta del pròxim 9 de novembre.

Pel que fa als ciutadans que estan a favor del referèndum com a millor eina per conèixer l'opinió dels catalans sobre el seu futur polític, un 74% s'ha mostrat partidari de la consulta davant un 21% que més aviat hi està en desacord.

Òmnibus i Estudi d'opinió política

Aquesta enquesta feta pública pel CEO es tracta d'un Òmnibus de la Generalitat, que té com a objectiu “obtenir informació demoscòpica sobre la situació actual i l'impacte de les polítiques que es duen a terme”. És una mica diferent als baròmetres d'opinió política que el CEO elaborava tres cops l'any (fins aquest 2014 que passarà a fer-ne dos semestrals) i que tenen com a objectiu recollir “la percepció de la societat catalana sobre política, economia, mitjans de comunicació, comportament electoral i la valoració de líders polítics”.

Abans del pacte de la data i la pregunta

Així, l'enquesta Òmnibus de la Generalitat, feta pública ara, es va realitzar del 4 al 17 de desembre del 2013 a través d'un qüestionari telefònic i a 1.600 ciutadans. Tot i que l'enquesta pregunta sobre el referèndum i l'Estat propi, la mostra es va fer a principis de desembre i, per tant, encara no ha registrat la doble pregunta que es farà el pròxim 9 de novembre, i que CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP van pactar el 12 de desembre passat, just quan ja s'estava realitzant l'enquesta.

El primer sondeig de l'any

De fet, el director del CEO, Jordi Argelaguet, ja va dir el 9 de març passat, que en la primera enquesta de l'ens d'aquest 2014 s'inclourà la doble pregunta pactada pels partits sobiranistes per al pròxim 9 de novembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia