Política

Putin firma el tractat que converteix Crimea en una part de Rússia

El president rus demana al Parlament i al Senat que ratifiquin l'acord d'annexió amb la península i la ciutat de Sebastòpol

“No ajudar Crimea hagués estat una traïció”, assegura

El president rus, Vladímir Putin, ha assegurat aquest dimarts que Rússia no podia deixar sense resposta la petició de l'autonomia ucraïnesa de Crimea per a la seva reunificació amb Rússia perquè “hagués estat una traïció”. Després de comparèixer davant el Parlament rus amb un discurs en què ha demanat formalment la incorporació a Rússia de Crimea i la ciutat de Sebastòpol. Tot seguit, Putin ha signat el tractat bilateral que permet formalment a Crimea convertir-se en una part de la Federació de Rússia. Basant-me en el resultat del referèndum de Crimea i la voluntat de la gent, presento una llei constitucional per afegir nous subjectes a la federació russa”, ha dit el líder rus, que ha demanat al Senat que “ratifiqui el tractat sobre l'acceptació de Crimea i Sebastópol com a part de Rússia”.

La firma del tractat ha tingut lloc al mateix Parlament rus amb el primer ministre de Crimea, Serguei Aksionov, i el president del Parlament crimeà, Volodimir Konstantinov, així com amb l'alcalde de la ciutat autònoma de Sebastopol, Alexei Chaly

Un cop signat el tractat, Crimea i Sebastòpol (on Rússia té la base de la seva flota al Mar Negre) s'han convertit automàticament en subjectes de la Federació Russa.

En el tractat s'assenyala que els habitants de Crimea adquiriran la nacionalitat russa, si “en el termini d'un mes” no declaren la seva voluntat de mantenir l'actual nacionalitat.

L'acord també contempla la celebració d'eleccions regionals a Crimea i municipals a Sebastòpol al setembre del 2015. Fins llavors, les autoritats actuals de Crimea seguiran exercint el poder.

A més, s'han establert tres idiomes cooficials en el territori de la península: el rus, l'ucraïnès i el crimeà-tàrtar. Crimea té uns dos milions d'habitants, dels quals prop del 60% són russos, el 24%, ucraïnesos i el 12% tàrtars.

El discurs de Putin davant el Parlament rus

“No vam poder deixar sense resposta la petició de Crimea i el seu poble. No ajudar Crimea hagués estat una traïció”, ha dit Putin en el seu discurs davant el ple del Parlament, just abans de la firma dels tractat amb Crimea i Sebastòpol.

El president rus ha reprotxat a Occident i, en particular als Estats Units, el seu “cinisme” per haver reconegut la independència unilateral de Kosovo i negar-se a fer-ho ara amb Crimea quan “la situació és completament la mateixa”. Per Putin, en els dos casos la decisió de la independència es va prendre sense tenir en compte les autoritats centrals del país, Belgrad en el cas de Kosovo i Kíev en el de Crimea i, malgrat això, ara a Occident “s'indignen”.

Putin ha defensat aquest dimarts que Crimea és “un territori estratègic” i, com a tal, “ha de pertànyer a un estat estable” que “avui dia només pot ser Rússia”, i alhora ha denunciat que les autoritats de Kíev estan controlades per “neonazis”.

També ha advertit que si Crimea no passa a formar part de Rússia “podríem perdre-la molt aviat” i s'ha referit als suposats plans de les noves autoritats ucraïneses d'entrar en un futur a l'OTAN.

“Això seria una amenaça per a Rússia”, ja que els vaixells de guerra de l'Aliança fondejarien el port de Sebastopol, on ara ho fan els vaixells de la flota russa del Mar Negre.

“No puc imaginar-me anar a Sebastopol i ser rebut per marins de l'OTAN”, ha afirmat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia