Política

Moció de censura contra l'alcalde de Sant Andreu de Llavaneres

Els onze regidors de l'oposició han presentat aquest migdia la proposta al secretari municipal i el dia 29 es farà el ple de canvi

El substitut de Bernat Graupera serà el regidor no adscrit Juan Garcia, d'UDC

Els onze regidors que conformen l'oposició a Sant Andreu de Llavaneres i que integren els grups d'ERC, CiU, Gent de Llavaneres, PSC, SOS Llavaneres i el regidor no adscrit Juan Manuel Garcia han presentat aquest migdia davant el secretari municipal la proposta de moció de censura contra l'alcalde, Bernat Graupera que va encapçalar per CiU les darreres eleccions municipals. Superat aquest tràmit, està previst que el proper dia 29 de març es faci un ple extraordinari on s'oficialitzi la marxa de Graupera que actualment governa en minoria amb el PP i amb dos dels sis regidors que el van acompanyar a les llistes.

El procés per tirar endavant la moció de censura ha estat força complicat, segons apunten fonts de l'oposició, perquè s'ha pogut dur a terme només quan s'ha verificat que tant Bernat Graupera com els regidors Sandra Carreras, d'UDC i Josep Molins, de CDC s'havien donat de baixa del partit. Aquesta situació els convertia en regidors no adscrits i suposava que com a integrants reals del grup de CiU només quedaven els tres regidors que van marxar del grup municipal –Lluís Nogueras, Marta Alsina i Salvador Ramon– més el regidor d'UDC que va ser expulsat del grup pel mateix Graupera, Juan Manuel Garcia. Les mateixes fonts recorden que segons la llei de transfuguisme, els integrants d'un grup municipal no poden donar suport a una moció de censura contra un alcalde de la seva mateixa formació. Un cop donats de baixa de CiU els dos regidors que donen suport a l'alcalde, la resta dels membres de la federació nacionalista ja tenien les mans lliures per afegir-se a la moció de censura.

Ingovernabilitat

Els contactes entre les diferents formacions de l'oposició ja fa mesos que duren i s'han intensificat paral·lelament al clima de tensió que s'ha viscut a l'Ajuntament de Llavaneres des de l'inici de mandat. Des de l'oposició es critica durament la política del govern al qual retreuen manca de consens i de diàleg i actuacions “que han dut al desgovern total del municipi”. De fet, les mateixes fonts asseguren que “l'artífex real de la moció de censura ha estat el mateix alcalde, que se l'ha guanyat a pols”. Malgrat que els integrants de la moció han de perfilar quin serà el repartiment de càrrecs del nou govern, ja es perfila qui rebrà la vara d'alcalde. Serà el regidor no adscrit Joan Manuel Garcia, d'UDC, a qui Bernat Graupera va fer fora del govern per desavinences.

Es dóna el cas que el passat mes de novembre ja hi va haver un primer intent de presentar una moció de censura que s'escudava en una modificació del reglament d'ordenació municipal (ROM) però que finalment no va ser aprovada perquè els dos regidors de CiU que donen suport a l'alcalde es van donar de baixa del partit just abans que es portés a votació. La modificació pretenia aprovar que els regidors que es donessin de baixa d'un partit haguessin d'abandonar també el grup municipal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia