Política

El president del TC reclama a Mas “lleialtat constitucional”

Pérez de los Cobos avisa sense citar explícitament Catalunya que els poders públics s'han d'“abstenir” de prendre decisions que perjudiquin el conjunt dels espanyols

Insisteix que la lleialtat suposar “l'acceptació sense reserves” de totes les regles que integren la Constitució

El president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, ha reclamat avui “lleialtat constitucional” per al bon funcionament de l'Estat autonòmic, de manera que els poders públics s'han d'“abstenir” de prendre decisions que perjudiquin el conjunt dels espanyols.

Pérez de los Cobos ha assegurat, a més, que el grau de descentralització política que s'ha produït amb aquest model sorgit de la Constitució de 1978 és “perfectament comparable” al dels Estats federals.

Encara que en cap moment no ha al·ludit de forma directa al procés sobiranista de Catalunya, Pérez de los Cobos ha tornat avui a al·ludir a aquesta situació en un discurs pronunciat en el Constitucional, que precisament té pendent de resoldre els recursos sobre aquesta mateixa qüestió.

“Els poders públics en l'exercici de les seves competències s'han d'abstenir d'adoptar decisions o realitzar actes que perjudiquin l'interès general”, ha dit en el discurs pronunciat en la presa de possessió del nou magistrat del TC, Ricardo Enríquez Sancho.

És més, ha subratllat Pérez de los Cobos, cal tenir en compte que la “comunitat d'interessos” que vincula entre ells als poders públics a l'estat de les autonomies “no pot resultar disgregada o menyscabada com a conseqüència d'una gestió insolidària dels propis interessos”.

El president del TC ha sostingut que la lleialtat constitucional suposa “compromís”, i no només “la mera subjecció a la Constitució” ni “l'adhesió emocional a aquesta”, sinó “l'acceptació sense reserves” de totes les regles que integren la Constitució.

A l'acte de presa de possessió de Ricardo Enríquez Sancho, fins ara magistrat del Tribunal Suprem i elegit pel Senat amb els vots del PP, han assistit, entre d'altres personalitats, el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes; el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz; el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, i el secretari d'Estat de Justícia, Fernando Román.

La Constitució, “marc d'integració obert a la convivència”

En el seu discurs a l'acte, el president del TC ha considerat que si es repassen les aspiracions socials de la Constitució, als seus 35 anys de vigència, cal destacar l'“extraordinari èxit aconseguit”, tot i que “amb els matisos i excepcions que es vulguin”.

Segons Pérez de los Cobos, la Carta Magna ha estat “un marc d'integració política” que ha estat “obert a la convivència”, cosa que ha permès arribar a “un nivell de respecte als drets i llibertats fonamentals dels ciutadans insòlit en la nostra històrica política”.

Descentralització de l'Estat

A més de permetre l'alternança política “amb naturalitat”, i que diferents partits hagin desenvolupat els seus programes de govern, s'ha conformat un Estat “amb un grau de descentralització política perfectament comparable al dels Estat federals”.

Ha garantit, a més, “a les nacionalitats i regions que l'integren un nivell d'autogovern del qual mai abans no havien gaudit”, ha destacat Pérez de los Cobos.

Reforma Constitució

Aquest marc, ha subratllat també, “ha emparat i empara la convivència de tots, fins i tot dels qui no participen dels seus valors i voldrien substituir-los per altres, sempre que la reforma es plantegi des del respecte a les regles que la pròpia Constitució estableix”.

Després de citar Ciceró en el principi “som esclaus de les lleis per poder ser lliures”, el president del TC ha recordat que la Constitució va proclamar la voluntat de la nació espanyola a sotmetre's a l'imperi de la llei com a expressió de la voluntat popular.

“Però no de qualsevol lleis -ha afegit-, sinó precisament de les que es produeixin 'dins de la Constitució', de manera que el principi de legalitat s'identifica amb la legalitat constitucional, fet que suposa que la submissió del legislador a la Constitució determina la pròpia validesa de la llei”.

Tenint en compte que al nostre país existeixen “una diversitat de legisladors”, en al·lusió als parlaments autonòmics, Pérez de los Cobos ha considerat que cal operar des del principi de “lleialtat constitucional”, perquè constitueix, com ha indicat la jurisprudència, “un suport essencial del funcionament de l'Estat autonòmic”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia